Читај ми!

Декодиран 400.000 година стар људски ДНК!

Из бутне кости, откривене на археолошком налазишту Атапуерка, на северу Шпаније, декодиран досада најстарији људски ДНК, стар oко 400.000 година! Tиме се знање о људској генетици, проширено за читавих 300.000 година, на неки начин „распало“.

Група међународних антрополога успела је да декодира досад најстарији људски ДНК који потиче са 400.000 година старе бутне кости, пронађене у пермафросту (трајно смрзнутом тлу), у једној пећини у Шпанији.

Овим достигнућем је проширено знање о људској генетици за око 300.000 година, наводе научници, додајући да је одисеја људске еволуције била далеко компликованија него што се мислило.

Кост је откривена на археолошком налазишту Атапуерка, на северу Шпаније, на месту Сима де лос Хуесос (Јама са костима) за које се претпоставља да је било гробље.

„Сада можемо да проучавамо ДНК људских предака који су стари стотинама хиљада година“, рекао је Сванте Пабо, директор Института „Макс Планк“ за еволутивну антропологију у Лајпцигу, у Немачкој и један од аутора студије објављене у часопису Nature.

Претходна најстарија ДНК секвенца хоминина - израз који означава људе и њихове претке, припадала је девојчици која је живела пре око 80.000 година и припадала мистериозној азијској групи, познатој под именом Денисовци.

Како преноси АФП, Сима де лос Хуесос представља највећу светску концентрацију фосила хоминина из периода плеистоцена, пре 700.000 до 100.000 година. До сада је из тог налазишта ископано 28 скелета.

Пронађени фосили су првобитно приписани Хомо хеиделбергенсису, претходнику Хомо сапиенса и његовог рођака, Неандерталца.

Пабо и његов тим су очекивали да ће анализа ДНК показати да су имали заједничког претка са Неандерталцима. То се, међутим, није догодило.

Научници су узели два грама коштаног праха са бутне кости и секвенцирали геном митохондријалног ДНК (мтДНК) који се преноси мајчином линијом.

Затим су резултат упоредили са геномом модерног човека, мајмуна, Неандерталаца и Денисоваца. Били су изненађени када су открили да су шпански хоминини заправо били у ближем сродству са географски удаљеним Денисовцима него Неандерталцима са којима имају морфолошке сличности, казао је коаутор студије Матијас Мејер.

„Неочекивани резултати указују на комплексност еволуције Неандерталаца и модерног човека“, навео је Хуан-Луис Арсуага, директор Центра за истраживање људске еволуције и понашања, из Мадрида.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво