Отворен први биткојн банкомат на свету

Виртуелна валута, биткојн, по први пут може да се подигне са банкомата, који је постављен у Ванкуверу. Ускоро ће још четири апарата бити постављена у другим канадским градовима. Компанија „Биткојнијакс“ се нада да ће ово подстаћи и друге земље.

У Ванкуверу је отворен први биткојн банкомат који издаје прави новац у замену за виртуелну валуту путем сигурносног система скенирања длана. Биткојнима се може трговати онлајн, а уствари представљају валуту интернета.

Ради се о првом од пет банкомата које је канадска компанија „Биткојнијакс“ купила од америчког произвођача „Робокојн“.

„Мислим да биткојни имају потенцијал да постану револуционарни“, каже Мичел Деметер, оснивач „Биткојнијакса“ и сувласник „Робокојна“.

Трансакције овог банкомата су анонимне, а клијенти се идентификују скенирањем длана. Деметер наводи да анонимна природа трансакције стандарних валута у биткојне не би требала да уплаши оне који сумњају у њену валидност.

„Каже се да је анонимно, али заправо није. Свака трансакција се бележи. Ваше име није забележено, али уколико неко жели да открије ко је направио трансакцију, то је могуће“, објаснио је Деметер.

Отварање банкомата урађено је ускладу са канадским законом против прања новца, а банкомати дозвољавају трансакције до три хиљаде канадских долара дневно по кориснику.

Још четири банкомата ће бити постављена у Торонту, Монтреалу, Калгарију или Отави у децембру.

Деметер наводи да биткојни, који се користе како би се платиле услуге на интернету, сада све више привлаче пажњу у стварном свету, поготово због тога што трговцима омогућавају да избегну таксе повезане са куповином кредитним картицама.

Примера ради, како каже, у Ванкуверу већ постоји 30-ак грађевинских компанија које прихватају биткојне као начин плаћања, а број таквих компанија свакодневно расте.

„Ова виртуелна валута функционише упоредо са стварним валутама, а нови банкомати помоћи ће њеном ширењу. Ми заправо не мењамо ништа. Ово је само још једна валута која ће се користити поред свих других. Ово је валута интернета и увек ће бити вреднована наспрам других валута“, каже Деметер.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. окт 2013, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Mornar

Polako ali sigurno ulazimo u eru - digitalnog andjela.
Uzas!!!

(четвртак, 31. окт 2013, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

diskriminacija

Ovo je diskriminacija. Sta ce raditi osobe bez sake.