Гугл мења навике у читању

Након бурног протеста европских издавача и библиотекара и жалбе Немачке, компанија Гугл, која планира милионе књига да постави на Интернет, покушаће пред Европском комисијом у Бриселу да образложи свој план да дигитализацијом књиге учини доступним „целом свету”.

Представници компаније Гугл у Европској комисији у Бриселу покушаће да образложе план о постављању милиона књига на Интернет, који из темеља мења устаљене навике у читању.

Компанија намерава да постигне договор о заштити ауторских права сличан оном у Америци који кошта 125 милиона долара, не би ли стишали буран протест европских издавача и библиотекара, који за договор Гугла са великим америчким издавачима и библиотекама о дигитализацији милиона наслова кажу да угрожава темеље издавачке индустрије.

Немачка је пред судом у Њујорку уложила жалбу, јер сматра да договор Гугла са америчким издавачима и библиотекама угрожава права европског и немачког закона о ауторским правима. Гугл умирује Европљане да нема лоше намере, већ жели да дигитализацијом учини вредне књиге доступним милионима људи.

"Само мали број књига се доштампава. Већина је штампана у ограниченом тиражу. Све књиге имају читаоце, али тек на Интернету оне заиста живе, јер могу да их читају широм планете", рекао је директор одељења Гугла за књиге, Сантјаго де ла Мора.

"Брзи воз" који шири науку 

Представници Гугла кажу да им је намера да у Бриселу појасне важност Интернета као брзог воза који шири знање и науку, а који ће са заборављених књига одувати прашину.

Управо зато је библиотека Универзитета у белгијском граду Генту потписала са Гуглом уговор о дигитализацији свих књига које поседује. Реч је о 48 километара књига.

"Дигитализација књига никада неће бити приоритет за управу Универзитета. Већина људи мисли да су то старе и неважне ствари. Ове књиге чиме и пропадају у библиотеци, јер нема ни новца, ни људи да их пребаце на савремене медије", рекао је Силвија ван Петегем из библиотеке Универзитета у Генту.

Раст броја виртуалних библиотека је незаустављив, јер постоји огромна читалачка тражња. Први пут у историји, Њујоршка библиотека услужила је више корисника преко интернета него у читаоницама.

Европљани морају да пронађу начин да заштите ауторска права и омогуће људима да читају како они желе, кажу у Гуглу пред разговоре у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво