Пронађени остаци најстаријих сисара на Балкану

Фосилни остаци ситних сисара старијих од 35 милиона година, пронађени су у селу Буштрању, у околини Врања. Стручњаци су установили да је реч о најстаријим животињама у југоисточном делу Европе.

Стручњаци Геолошког одељења Природњачког музеја у Београду пронашли су у селу Буштрању, у околини Врања, остатке најстаријих сисара на Балкану.

Истраживач тог одељења Милош Миливојевић каже да су на локалитет наишли случајно, узели такозване пробе и установили да постоје остаци животиња старијих од 35 милиона година.

„Након консултација са једним од највећих стручњака у овој области, професором Хансом де Брујином из Холандије, са којим сарађујемо већ десет година на локалитетима целог Балкана, установили смо да је реч о најстаријим животињама у југоисточном делу Европе", наводи Миливојевић.

Његов колега Зоран Марковић нагласио је да су пронађени остаци изузетно значајних ситних сисара, који ће привућу велику пажњу археолога из целог света.

„Пронађени остаци представљају прелазне форме из најстаријих делова терцијера, који је на прелазу између мезозоика и кенозоика, а ово су најстарији сисари који су нађени на Балкану", објаснио је Марковић.

Наводећи да је најближа фауна слична овој пронађена у Пакистану, Марковић се нада да ће бити урађена детаљнија испитивања како би се добила комплетна слика о пронађеним фосилима.

Остаци су пронађени на приватном поседу Бошка Стоиљковића, који је стручњацима Музеја дозволио да ту изводе ископавања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво