Читај ми!

Краљевски ловац на кртице

Француска можда нема краља, али дворац Версај и даље има краљевског ловца на кртице. Иза необичног звања крије се велика одговорност - кртице су веома паметне и уколико се намноже у довољном броју, могу уништити велико имање за само неколико недеља.

Луј Шеснаести гиљотинаран је пре више од два века, али краљевски ловац на кртице и даље постоји и ради.

„Можда звучи смешно, али посао је озбиљан. Мој задатак је да спречим да кртичњаци унаказе најлепше вртове у Европи", објаснио је 36-годишњи Жером Дормјон, најновији носилац звања које постоји већ 330 година.

„И данас нам великодостојници долазе у посету. Замислите да виде кртичњаке!"

Дормјон, који је радио као обични баштован док није приметио упражњено место ловца на кртице, спречава да се оне населе испод 800 хектара величанствене хортикултуре.

„Познат сам као краљ ловаца на кртице зато што радим у Версајској палати. Можда више нема краља, али палата још има кртица, много њих. То је добро, јер ме одржавају у послу", рекао је Дормјон.

За разлику од других европских имања са палатама, Версај је прави расадник кртица јер је у живој сеоској области, иако је од Париза удаљен свега 12 километара.

У Версају, велики земљани брежуљци обележавају подземно краљевство кртица, у којем Дормјон поставља старинске замке са металним зупцима.

„Подсећају на гиљотину", рекао је ловац на кртице. Неко време користио је отров, али се на крају одлучио за замку измишљену у 17. веку као најефикаснију – и историјски најзначајнију.

Кртице су старије и од најстаријих краљева Француске.

Први пут су се докопале Европе пре око 40 милиона година и вековима су биле пошаст у краљевским вртовима не само у Француској.

Ипак, чињеница да су толико дуго преживели ти бубоједи слабог види и слуха који могу угинути од стреса када се нађу изнад земље, представља мало чудо.

Зоолози тврде да су успеле зато што немају природних непријатеља који би их ловили, а њихова популација сада је у порасту. Једна једина кртица може да направи 30 кртичњака у једном дану, што би, помножено са неколико стотина, могло да „истачка" цело једно имање у року од неколико недеља.

Добар ловац на кртице може спасти животе: 1702. године енглески краљ Вилијам Трећи преминуо је од повреда које је претрпео када се његов коњ саплео о кртичњак.

Ни Дормјон не потцењује своју ловину: „Кртице су изузетно паметне. Зато већина баштована не може да их ухвати. Једна од најпрепреденијих коју сам икада срео избегавала је моје замке три месеца. На крају се улењила и ја сам је ухватио."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво