Читај ми!

Oткривена најудаљенија галаксија

Постављен је нови рекорд колико дубоко може човек да завири у простор и време! Астрономи су пронашли најудаљенију галаксију названу "MACS0647-JD", на удаљености од 13,3 милијарде светлосних година.

Астрономи су открили досад најудаљенију галаксију, толико стару да је њена светлост до Земље путовала око 13,3 милијарде година, саопштила је Наса.

С обзиром на то да је свемир стар 13,7 милијарди година, то значи да је светлост из ове галаксије путовала према Земљи кроз скоро целу историју времена и простора.

Названа "MACS0647-JD", времешна галаксија, коју су астрономи могли да посматрају онакву каква је била свега 420 милиона година након Великог праска, откривена је помоћу свемирских телескопа "Habl" и "Spicer", као и природног феномена, познатог као гравитационо сочиво.

Гравитационо сочиво је један од ефеката који се јавља када објекат (групе галаксија) снажне гравитације савије светлост која потиче од неког удаљеног извора, према једној жижној тачки, чинећи удаљени објекат ближим.

„Овај феномен ради оно што ниједан телескоп који је човек направио не може да учини. Без тог природног 'зумирања' били би нам потребни надљудски напори да видимо ту галаксију", рекао је Марк Постман из Института за свемирске телескопе у Балтимору и вођа тима који је открио ову галаксију.

"MACS0647-JD" делује као мала галаксија, далеко мања од Млечног пута - широка је свега 600 светлосних година, док се наша галаксија простире на 150.000 светлосних година.

Астрономи верују да ће се "MACS0647-JD" спојити са другим галаксијама, како би се створила једна много већа.

„Овај објект би могао бити један од оних фундаменталних блокова, од којих су сачињене све галаксије. Током наредних 13 милијарди година десиће се на десетине, стотине, па чак и хиљаде спајања галаксија или делова галаксија", рекао је Ден Ко који је, такође, учествовао у истраживању нове галаксије.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво