Откривене „златне гробнице“ у Виминацијуму

Тло код Костолца не престаје да задивљује археологе! У Виминацијуму недалеко од фосила праисторијских дивова сада су пронашли и гробнице. Откривени најфинији златни предмети – накит и новчићи – као и загонетан „индустријски“ комплекс.

Директор Археолошког пројекта „Виминацијум", доктор Миомир Кораћ рекао је да су у Виминацијуму недалеко од костију мамута откривене нове гробнице са златним предметима лепе израде.

„Нисмо очекивали да ту нађемо гробове, на пар стотина метара од недавно пронађених костију мамута. У гробницама смо пронашли златне предмете - перле, новчиће, врло лепе израде", рекао је Кораћ Танјугу описујући још једно откриће на археолошком локалитету код Костолца.

Неколико стотина метара одатле археолози су наишли и на објекат правоугаоне основе са разуђеним просторијама, чију намену још не могу да дефинишу.

„Могуће је да се ради о делу са радионицама који би асоцирао на неку врсту индустријског модела. Врло је солидно грађен, плитко, па ћемо брзо моћи да дефинишемо детаљније шта је то у ствари", испричао је Кораћ.

Mиомир Кораћ је додао да је у овом тренутку тешко рећи да ли је то баш „индустријски комплекс" и да ће више знати наредних дана.

„Очито да је живот бујао изван граница града Виминацијума и сада можемо да кажемо да је територија града већа од оних претпостављених 450 хектара, што је врло интересантан податак за нас археологе", истакао је Кораћ.

Према његовим речима, посебно интересантно је то што су на овом локалитету у гробницама пронађени остаци креча.

„У Виминацијуму је у време Марка Аурелија била куга и имали смо масовно наслагане покојнике заливене кречом, али ја до сада нисам у изворима пронашао податке да је креч био дезинфикационо средство против куге у периоду антике. Можда ова изолована некропола указује баш на то", објаснио је Кораћ.

Када је у питању ископавање костију мамута, тренутно се скидају горњи слојеви земље изнад пронађених остатака скелета, који представљају опасност за археологе.

Део кљове који је до сада ископан је дужине више од 1,4 метра, а појављују се и нове кости.

Кораћ је нагласио да је значај и вредност Виминацијума у томе што представља слободан простор за истраживање, јер нема савременог града над њим као што је случај у Милану, Будимпешти, Лондону, Београду.

„Тек ће Виминацијум дати важна сазнања и показати где се грешило, а где смо били у праву", закључио је Кораћ.

број коментара 0 Пошаљи коментар