Читај ми!

Први пут у Србији Бела књига о мултиплој склерози

У Србији је објављена „Бела књига о мултиплој склерози“, која представља плод заједничке сарадње лекара и Друштва мултипле склерозе Србије. Бела књига о мултиплој склерози целокупно сагледава здравствену, социјалну и психолошку проблематику особа које данас живе са овом тешком болешћу.

Од мултипле склерозе у Србији болује око девет хиљада људи. Болест се најчешће јавља између 20. и 40. године живота, а два пута чешће погађа жене од мушкараца.

Тешка неуролошка аутоимуна и прогресивна болест чији је ток непредвидив, а пацијенти често заврше у инвалидским колицима. Бела књига о мултиплој склерози у Србији је важан документ, невелик по броју страна, али садржи значајне смернице и за пацијенте и за лекаре.

Весна Савић из Друштва мултипле склерозе Србије наглашава да је дијагноза и лечење оболелих последњих година много боље него само пре неколико година.

„Само почетком 2020. године смо имали свега 1.100 пацијената на умерено ефикасној терапији. Већ у јуну исте године је започето лечење и са иновативном терапијом, тако да данас имамо више од четири хиљаде лечених пацијената. Ако кажемо да имамо око девет хиљада оболелих, то значи да смо врло близу броја од 50 одсто лечених пацијената, што је врло близу стандарду у Европи, јер најразвијеније земље лече негде између 60 до 70 посто пацијената“, напомиње Савићева.

Од јануара пацијенти добијају терапију не само у клиничко-болничким центрима у Србији већ и у болницама у месту у коме живе, што је веома важно за пацијенте. Неће моћи да примају све терапије, али највећи део инјекционих ће добијати у регионалним центрима, што је значајно не само за пацијенте, већ се значано смањују и трошкови, истиче саговорница Ане Стаменковић.

Тешка болест која тихо настаје, али понекад јако брзо напредује и зато Бела књига сагледава све аспекте мултипле склерозе, како здравствене, тако и психолошке и социјалне.

„Бела књига је креирана по стратегији професора Гевина Ђованонија, који је један од водећих стручњака у свету, заједно са другим светским стручњацима, где се каже да је време јако важно, односно важно је на време препознати, поставити дијагнозу, а онда, после тога, наравно, на време почети и лечење“, истиче Весна Савић.

Бела књига је пре свега намењена здравственим и другим државним институцијама, а наравно и пацијентима и лекарима.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара