Антибеби пилуле за њега

Интензивним истраживањима стручњака у САД и Аустралији о употреби контрацепцијских пилула за мушкарце придружили су се и британски научници. Пилуле које могу спречити зачеће надомак су тржишта, али многи сумњају да ће их мушкарци редовно користити.

Како би утврдили да ли се мушкарцу може веровати да ће редовно користити „мушке" пилуле за контрацепцију, британски стручњаци анкетирали су 380 особа оба пола у североисточној Енглеској.

Помало интригантно питање формулисала је група истраживача са универзитета Тисајд у оквиру тестирања контрацепцијске пилуле за мушкарце.

Екипа истраживача, коју је предводила професорка Џудит Еберхард, интервјуисала је 140 мушкараца и 240 жена уз изражену сумњу да ли се мушкарцима из североисточне Енглеске може веровати да ће редовно користити пилуле за контрацепцију намењених њима.

Резултати су показали да су анкетиране жене изразиле озбиљно страховање да ће мушкарци редовно посезати за пилулама како би спречили нежељену трудноћу партнерки, упркос уверавањима мушкараца да су пилуле „добродошле" и обећањима да ће строго водити рачуна о узимању препарата.

„У САД и Аустралији већ се одмакло у истраживањима 'мушке контрацептивне пилуле', али још ништа одређеније на том плану није урађено у североисточној Енглеској која се, у британским размерама, сматра друштвом под мушком доминацијом", рекла је професорка Еберхард часопису „Сајенс".

Према њеним речима, мушкарци на северу Енглеске не посећују лекаре често и чланови стручног тима желели су да виде колико ће редовније контролисање здравственог стања утицати на њихов однос према овој врсти пилула.

„Нека досадашња истраживања показала су тесну везу између бриге за сопствено здравље и односа према 'мушкој пилули за контрецепцију'", објаснила је професорка Еберхард.

Истраживачи су током извођења студије установили да су и жене и мушкарци показали готово истоветан однос према мушким пилулама и наглашавали су да су оне „корисна идеја".

Међутим, жене су се много позитивније изјашњавале о пилули него мушкараци, али су имале озбиљну сумњу да ће их они користити.

Трећи податак који је привукао пажњу стручњака је да су се мушкарци у стабилним сексуалним односима много позитивније изјашњавали о пилули него они у 'лабавим'.

„Када једног дана мушка пилула буде на располагању јавности, промотивна кампања требало би да буде усмерена не само према мушкарцима већ и према њиховим партнеркама, јер је чињеница да жене много чешће и редовније посећују здравствене установе", закључила је професорка Еберхард.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво