„Сајберхондрија“ влада – против ње помажу савети лекара а не са интернета

Више од 60 одсто претрага на интернету односи се на теме здравља. Вођени том чињеницом и жељом да људима омогуће комплетну и тачну информацију, група лекара и ИТ стручњака осмислила је апликацију која омогућава да се успостави контакт са лекаром за савет било када и било где да се налази. Апликација "ordinacija.lekarinfo", је онлајн здравствени сервис за безбедну и доступну услугу.

Сам интернет омогућава две ствари. Омогућава да добијемо информацију која нам је потребна, али и комуникацију, зато је тим лекара, међу којима је и др Владимир Живковић хирург, директор удружења lekarinfo.com, одлучио да споји и једно и друго и да заинтересованима пруже адекватне информације које су написали лекари.

Како објашњава др Живковић, гостујући у Јутарњем програму, посетиоци портала немају могућност да коментаришу текстове, већ је предвиђено да свака комуникација буде преусмерена на разговор са лекаром.

„Сматрамо да је то суштина, ако већ имате неки проблем везан за здравље или неки симптом, важно је да информација буде адекватна за вас. Често долази до проблема када људи читају гомилу непотребних информација и уђу у неку врсту параноје, зато овај сајт омогућава брзу комуникацију“, објашњава др Живковић.

Ово је савремена апликација која омогућава комуникацију са лекаром у било које време и на сваком месту, прилагођена је свим уређајима. Доступна је преко персоналних и лаптоп рачунара, таблета и мобилних телефона.

„Када одете на нашу апликацију ordinacija.lekarinfo.com, постоје две врсте комуникације. Може да се постави питање путем мејла и одговор лекара опште праксе ће стићи у наредна 24 сата. Уколико је питање компликованије и захтева мишљење специјалисте, попуни се формулар и закажу консултације, које могу бити видео или аудио“, напомиње гост Јутарњег програма.

Апликација се може посматрати и као друштвено одговорна јер растерећује здравствени систем, укида чекање у чекаоницама у домовима здравља и болницама.

„Велики број проблема мучи наше кориснике. На пример, често се јављају пацијенти који су добили резултате лабораторијских анализа, али им је касније заказана посета лекару, па желе да чују какви су им налази. Јављају се и хронични болесници који су можда променили терапију, па се питају да ли проблеми које осећају имају везе са тим. Често се јављају млади људи који се устручавају да се обрате лекару, па им је ово лакши и бржи пут, јер практично из свог дома можете да комуницирате са лекаром и добијете информације“, наводи др Владимир Живковић.

Гост Јутарњег програма посебно наглашава да овај сајт није намењен за лечење, већ да саветима помогне да се исконтролишу одређени симптоми и да пацијенти буду усмерени на праву страну којој треба да се обрате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво