Седам златних правила из стоматолошких ординација

Од тога колико често и како да користите четкице за зубе до тога шта да једете и пијете како би вам осмех био блистав, ово је седам златних правила за здраве зубе.

Блистав осмех нешто је чему сви тежимо. Да ли знамо колико је превентива у стоматологији веома је важна? Преносимо вам препоруке које нуде стоматолошке ординације у вези са бригом о оралном здрављу. Прочитајте у наставку седам златних правила у вези са хигијеном, навикама и исхраном – помоћу којих штите здравље зуба и десни. 

Правилно и редовно прање зуба

Да ли сте сигурни да знате како се правилно перу зуби и колико често их треба прати?
Основно правило је да је неопходно зубе прати минимум двапут дневно, без
изузетака, ујутру чим устанете и увече пре него што одете на спавање. Користите
мекану четкицу за зубе ако имате осетљиве десни или четкицу средње тврдоће уколико
не осећате никакве тегобе.

Пре прања, четкица се не кваси водом. Прање не би смело да буде краће од два минута. То је минимално време које је потребно да се остаци хране механички уклоне четкицом и да се помоћу пасте делује антисептички на штетне бактерије које се у устима стварају након оброка.

Коришћење зубног конца једанпут дневно

Зубни конац служи да би се помоћу њега уклонили ситни остаци хране који се завлаче
између зуба и до којих четкица не може да допре. Можете га набавити у апотеци или
маркетима. Ако га досад нисте користили, кад га будете употребили биће вам јасно да
четкица не може све остатке да уклони.

Уколико приметите крварење десни то може бити знак њихове инфекције или сте можда само били груби приликом коришћења зубног конца. Најсигурније је да одате на стоматолошки преглед и отклоните сумње.

Употреба интерденталних четкица

Интерденталне четкице се користе у комбинацији са зубним концем. Ако између појединих зуба имате сувише мали размак, уместо зубног конца користите интерденталне четкице. Оне су попут танких штапића са нежним чекињама и довољно су уске да се завуку у троугласти простор између два зуба и десни.

Користе се тако што се провуку неколико пута напред назад. Могу се наћи у више величина, а бирају се у зависности од размака између зуба. Ако нисте сигурни која би Вам одговарале и како се користе, посаветујте се са стоматологом.

Редовна употреба зубног конца и интерденталних четкица важна је и ради спречавања инфекција десни. Болести десни су прогресивне и ако се занемаре, временом доводе до
губитка зуба.

Употреба течности за испирање зуба и уста

Течност за испирање уста има антисептичко дејство. Она продире у делове усне дупље где четкица не може, а захваљујући супстанцама које садржи елиминише штетне бактерије. Још једна предност је што садржи флуор. Међутим, важно је да се не претерује с њеном употребом већ да се користи у складу са препорукама стоматолога.

Решите се лоших навика

На дуг списак обољења које изазива пушење додаћемо и његову штетност по здравље и изглед зуба и десни. Никотин нарушава имуни систем, тако да су пушачи склонији обољењима десни. Ако Вам је потребна додатна мотивација да престанете да пушите, нека то буде да пушење утиче на боју зуба, а добар је и савезник непријатном задаху.

Храна која повољно утиче на здравље зуба и десни

Што се тиче исхране, повољан утицај на здравље зуба и десни имају намирнице богате калцијумом. Ту спадају: млеко и млечни производи, сардине (са костима) у конзерви, лосос у конзерви, блитва, броколи, кељ, соја, наранџе и смокве. Калцијум је важан елемент за јачање костију и зуба.

Што се тиче напитака, важно је конзумирати довољно воде. Она садржи флуор, веома значајан елемент за заштиту од каријеса. Поред тога, зелени и црни чај имају бактерицидно дејство. То су природни антисептици јер убијају штетне бактерије из зубног плака који је главни узрочник каријеса.

Треба поменути и намирнице које неповољно утичу на орално здравље. Опште је познато да је шећер штетан за зубе. Међутим, препорука да елиминишемо слаткише није практична. Уместо тога, требало би их конзумирати након оброка јер тада је повећано лучење пљувачке која испира уста и потпомаже заштити од бактерија.

Сходно томе, алкохолна пића имају неповољан утицај јер она изазивају сушење уста. Такође, требало би бити обазрив са храном која је лепљива јер се њени остаци теже уклањају.

Редовне контроле у стоматолошкој ординацији

Контролни стоматолошки преглед треба обавити једанпут годишње, чак иако не осећате никакве тегобе. Свако обољење зуба и десни се лакше и брже лечи уколико се раније открије.

С друге стране, занемаривање проблема неће учинити да они нестану него ће закомпликовати ситуацију и поскупети лечење. Уколико не бринемо о зубима, они пропадају, а временом их можемо изгубити. Како бисте на једном месту пронашли све најбоље стоматолошке ординације довољно је да посетите сајт Mirandre.com где су оне детаљно презентоване.

За крај, требало би имати на уму да ниједан вештачки зуб не може у потпуности заменити осећај који дају здрави природни зуби. Стога би здраве навике требало усвојити од малих ногу.

Зубни импланти са круницама се у савременој стоматологији сматрају најбољим решењем за лечење недостатка зуба. Процедура везана за њихову уградњу траје неколико месеци и није јефтина. Па ипак, ни они не могу да пруже осећај природних зуба. Зато, посветите пажњу превентиви и бирајте оно што је добро за вас.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво