Мора ли преједање да буде саставни део празника

У време празника једемо много више. Научници у Великој Британији су израчунали да ако поједемо чоколадицу, треба да трчимо 22 минута да бисмо потрошили калорије, а четири сата хода за парче пице. Колико је физичке активности потребно онима који ових дана претерују у сармама, печењу и другим ђаконијама.

Што се тиче количине хране коју уносимо током празника заиста је претерана. Чињеница је да нам после четири сарме треба пет дана како бисмо се вратили у нормалу, напомиње др Милка Раичевић, нутриционисткиња, оснивач Удружења „Сви на вагу“.

„За нормално функционисање организма је потребно 1.800 до 2.000 калорија дневно. Мушкарце можемо да частимо са 400 калорија, али, под условом да буду физички активни. Преједање никоме не доноси добро, али ако идете на славу било би добро да једете код куће. Најбоље је да то буде салата“, препоручује докторка Раичевић.

Међутим, када сте већ на слави и када знате домаћицу, онда би требало да узимате тек толико да пробате, а ако волите и да наздрављате, онда би било добро да при руци имате чашу воде или маслине.

Али шта да радимо када морамо да одемо код више домаћина на славу у једном дану. Докторка напомиње да с обзиром на то да је риба дијететски производ, не бисмо требали да стрепимо. Такође, ако смо стварно на посту, ни тада не морамо бринути да ћемо се прејести.

„Али, ако домаћице и додају којекакве сосове, умаке и остало, и уколико не поштују пост, па служи мрсну храну, онда ћете имати проблема. Зато је најбоље после одласка са славе, прошетати. На слави је добро узимати салату. Било би добро да код куће припремите мало црног угља да попијете уколико претерате, да побољшате варење“, саветује др Милка Раичевић.

Оно што никако не бисмо смели да радимо је да гладујемо. Највећи је проблем када претерамо, па онда гладујемо. Треба базирати исхрану на супама, купусу, пити расол. Парадајз је потребан како бисмо надоместили калијум.

Сви који воде рачуна о свом здрављу имају вагу поред кревета и мере се чим устану. Увече, пре спавања се треба опет измерити и онда нећемо имати дилему да ли смо појели више или мање, већ ћемо се одмах освестити.

„Ако сте данас јели и било вам је супер и ћеиф вам је, онда сутра замислите да смањите оброк и да се унормалите и вратите на нормалну исхрану која подразумева супе, доста сировог поврћа и воће, али само као дезерт“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем дневнику, др Милка Раичевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво