Како да сачувамо линију током хладних дана

Свима нам се десило да после зиме не можемо да „уђемо“ у панталоне или сукњу. Шта се то дешава са апетитом када температура падне и да ли јача храна значи и више килограма?

Са доласком хладних дана, многи имају потребу за јачом храном, па чак и они који углавном немају добар апетит.

„Базални метаболизам због снижене температуре се убрзава, па се појачава и жеља за храном. Односно, и потреба за храном је већа, да би ми надокнадили телесну температуру“, објашњава др Верослава Станковић, специјалиста исхране.

У нередном периоду ослушкујте свој организам. Удовољите му, али немојте претеривати у испуњавању жеља. Једите више пута у току дана, али мање.

„Како би апетит био под контролом, а у оквиру тих оброка, треба се определити за нутритивно богате намирнице. Од којих су најбољи овсена каша од целог зрна, млечни производи, коштињаво воће, месо и риба“, саветује нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Научите да бројите калорије.

„Када купујемо производе требало би да гледамо декларацију, да видмо која је то калоријска вредности и шта имамо у производу, односно, да угљени хидрати и то сложени угљени хидрати буду до 60 одсто наших енергетских потреба, масти до 30, а протеине можемо да повећамо чак, и до 20“, напомиње др Верослава Станковић.

Зими нисте жедни као лети, па неретко и заборавите да уносите течност, а докторка Станковић подсећа да је вода, осим што је неопходна за хидратацију организма, добар начин и да заварамо глад.

„Jако је важно уносити течну храну, која подразумева супе и чорбе које нису превише масне, јаке, али ће загрејати наш организам и опскрбити га неопходним електролитима и на тај начин ћемо постићи осећај ситости“, напомиње Ана Тодоровић.

Вода није једина која у томе помаже, глад можете заварати и пуним тањиром свежег поврћа, као што је кисели купус, свежа шаргарепа и тако што ћемо у сваку салату додавати маслиново уље како бисмо се осећали сити, додаје нутриционисткиња.

„Сматра се да омега три масне киселине, смањују депресију, посебно зимску депресију, а то је храна која је значајна, као што је на пример риба“, додаје др Верослава Станковић.

Активни лети, лењи зими. Многи од нас се препознају у овој реченици, али то не би требало да буде тако. Нарочито ако размишљамо о сопственом здрављу, али и изгледу.

Физиотерапеут Бранко Воркапић наглашава да је много ефикасније шетати зими него лети, јер се троши додатна енергија на загревање организма.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво