Институт „Дедиње“ центар за едукацију страних кардиолога

Калцификоване срчане артерије представљају један од великих кардиоваскуларних проблема, а на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ рутински се изводи једна од најуспешнијх метода за уклањање наслага.

Исхемијска болест срца једна је од најчешћих болести на нашим просторима. Она је најчешћи узрок смрти код особа старијих од 45 година, а код мушкараца након 35. године старости.

Ова болест срца, у 95 одсто случајева, подразумева накупљање масних наслага у коронарним артеријама. Процес води ка сужавању крвних судова, а самим тим и незадовољавајућег допремања хранљивих материја и кисеоника до срчаног мишића.

Велики проблем су и изузетно калцификоване срчане артерије, а једна од најуспешнијих метода лечења је ротаблација коронарних артерија, коју, не само да успешно изводе на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње", већ је ова установа постала и центар за едукацију страних кардиолога.

Ротаблација, односно коронарна атероктомија, подразумева стругање наслага калцијума са артеријских зидова помоћу специјалних сонди са дијамантским врховима.

„То је једна веома скупа и софистицирана метода, али је уједно и најуспешнија метода за лечење пацијената са проблемом артеријских наслага“, каже доктор Михајло Фаркић.

Према његовим речима, метода је веома безбедна, додајући да се могућност за компликације смањује са искуством лекара.

„Захваљујући компанији Бостон сајентифик изабрани смо као образовни центар за обучавање лекара за ову методу. Исто тако, цертификовани смо едукатори за ово подручје Европе, Блиског истока и Африке“, истакао је Фаркић.

Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ има дугу традицију интервентне кардиологије и радиологије и, како каже доктор Драган Топић, за то су пре свега одговорне старије колеге и њихови ментори као и читаво особље амбио-сале, инструментарке и техничари.

Прошлонедељни курс је трајао два дана током којих су поред предавања обављене три операције.

Метода ротаблације се пре свега користи код пацијената којима традиционалне методе лечења нису донеле бољитак.

„Читава интервенција, у оквиру које се врши и ротаблација, траје око пола сата дуже када се користи ова метода након чега се у довољно проширени крвни суд ставља стент“, објашњава Топић.

Фаркић додаје да се пацијенти после захвата већ сутрадан враћају нормалном животу и активностима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво