Топло до краја месеца, која су ризична понашања при врућинама

До краја месеца у Србији ће се задржати топло време са највишеом температуром од 30 до 35 степени, објављено је на сајту РХМЗ-а. Топло време код здравих особа не би требало да изазове здравствене проблеме али осетљива популација мора д аобрати пљажњу на понашање у летњим месецима.

Поље повишеног ваздушног притиска данас ће у Србији условљавати претежно сунчано време. Са Медитерана стиже све топлији ваздух.

Данас ће највиша дневна температура бити од 32 до 35 степени. Ветар ће бити слаб и југоисточни.

Веома топло и сунчано биће и нарендих дана. До суботе очекују се максималне температуре до 34 степена у неким мсетима.

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да је суво време у августу компензација за јун и јул, када је влажност била велика.

Како се понашати по топлом времену 

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је раније овог месеца препоруке за поступање у току топлог времена. 

Из Батута наводе да промена времнских прилика и топло време, код здравих особа, осим субјективног осећаја непријатности, најчешће неће изазвати здравствене проблеме јер здрав организам има велике могућности прилагођавања спољним утицајима.

Међутим, истакнута је осетљива популација – деца, труднице, стари, оболели од хроничних болести. Они имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у летњим месецима. Ово су препоруке из Института: 

– Стално расхлађујте свој дом

Препоручује се одржавање собне температуре испод 32 степена током дана, односно испод 24 степена током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

– Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10 до 17 часова)

Избегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, што је обично између четири и седам часова ујутру. Боравите у хладу. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима.

– Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Туширајте се у расхлађеној води. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, итд. Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Редовно уносите течност, пре свега воду, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи. Избегавајте алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

– Редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами

Осетљивој популацији (деца, труднице и особе старије од 65 година) могла би да затреба помоћ током врелих дана. Ако неко узима лекове, проверите са њиховим лекаром да ли ти лекови утичу на терморегулацију. Затражите медицински савет ако патите од неког хроничног обољења или истовремено узимате више различитих лекова.

– Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу

Што је пре могуће, пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру. Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре. Обратите се лекару ако осетите неуобичајене симптоме или ако симптоми дуго трају. Ако приметите код неког од чланова ваше породице или људи којима помажете топлу, суву кожу и бунцање, појаву грчева и/или несвестицу, односно губитак свести, одмах позовите лекара/хитну помоћ. Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће.

– Безбедна вожња у путничким возилима на високим температурама

Пре уласка у возило које је стајало на сунцу, отворите прозоре и врата ради проветравања.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво