Слатки напици пут ка повећаном ризику од рака

Шећер изазива зависност, један је од главних криваца за гојазност и дијабетес, а истраживања су показала да доприноси и развоју карцинома. Стручњаци упозоравају да није реч само о слаткишима, већ и о заслађеним воћним соковима, али и слатким млечним напицима, које најчешће свакодневно конзумирају деца.

Заслађени воћни сокови, напици са више од пет одсто шећера или слатки млечни производи, уколико се често конзумирају, знатно поспешују појаву малигних обољења, открили су истраживачи Универзитета Сорбона у недавно објављеној студији.

Током пет година, праћено је здравствено стање више од 100.000 испитаника, који су повремено или свакодневно конзумирали напитке са шећером.

Резултати показују да је свако повећање просечног дневног уноса оваквих пића за један децилитар условљавало додатни раст ризика за оболевања од карцинома за 18 одсто.

Научници сматрају да је ова појава последица превисоке концентрације шећера у крви, јер је још раније доказано да захваљујући њему ћелије рака бујају јер је њихов унос глукозе знатно већи од уноса који имају здраве ћелије, као и брзина којом ферментишу глукозу у млечну киселину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво