Аустријанци први забрањују злогласни хербицид глифосат

Аустрија ће бити прва и једина земља Европске уније која ће забранити употребу хербицида глифосата, за који се сумња да изазива рак.

Остале земље Европске уније увеле су делимичне забране препарата глифосата које је развила компанија „Монсанто“, која је данас власништво немачке компаније „Бајер“. Француска је уместо забране изнашла решење у томе да га прогласи бескорисним у пољопривредној производњи.

„Научни докази о канцерогености затрованих биљака су све доступнији и видљивији. Зато смо се одлучили на потпуну забрану глифосата“, нагласила је Памела Ренди-Вагнер, вођа аустријских социјал-демократа.

Лидер десничарске Слободарске партије, Норберт Хофер, је потрврдио да ће и његова партија класати за овај закон. Социјал-демократи и Слободарска партија Аустрије имају већину места у доњем дому парламента, што значи да ће закон, највероватније, данас бити усвојен.

Глифосат је хемијски препарат који је развио „Монсанто“ и на тржиште пласирао под именом Roundup. Овај препарат је данас широко распрострањен у целом свету и производе га готово све друге хемијске компаније, укључујући и немачки „Бајер“.

Забринутост јавности у погледу штетности ових препарата за сузбијање корова појавила се још 2015. године када је Светска здравствена организација објавила да је канцероген. „Бајер“ који је прошле године преузео „Монсанто“, тврди да су научници и регулаторна тела саопштила да су глифосат и хербицид Roundup безбедни за људску употребу, мада је против њих поднет све већи број тужби у којима се тврди да ови производи изазивају болест познату као Нон-Хочкин лимфом.

Аустрија, по подацима из 2017. године, има највиши проценат органске пољопривредне производње у Европској унији. Око 23 одсто земљишта, у поређењу са седам одсто у остатку Европске уније.

Међутим, представници аустријског Министарства за одрживи развој, под чијом надлежношћу се налазе и пољопривреда и екологија, мисле да ће овај закон бити у супротности са законском регулативом Европске уније, јер је глифосат одобрен за употребу до децембра 2022. године.

Како се на челу Аустрије, све до парламентарних избора у септембру, налази привремена влада сачињена од државних службеника, а не политичара, политичке партије стварају привремене коалиције како би изгласали неке законе за које мисле да су важни, пре престанка рада парламента до краја ове недеље.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. јул 2019, 16:05) - Горан [нерегистровани]

Забран

Наравно да забрањују. ИНаче Глифосат је познат и као Тотал RoundUp и доказано изазива лимфатичне и хематолошке туморе (Хоџкин, Нон-Хоџкин, мултипли мијелом, све врсте леукемија) Али, судећи по коментарима на српским порталима и изјавама српских сељака: То је нешто најздравије. После се питате одакле вам толико тумора? Нико у Србији не контролише увоз, продају и употребу отрова у пољопривреди.

(среда, 03. јул 2019, 11:35) - Srdjan [нерегистровани]

Glifosat

Glifosat je obicni deterdžent...
I ništa nije srećniji od obične kućne hemije.
Sve se svodi na lobi velikih kompanija zarad ostvarivanja još vecih profita!

(уторак, 02. јул 2019, 21:52) - A b [нерегистровани]

Glifosat

Ima da zarastu u travi.

(уторак, 02. јул 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

pametno!

pametni austrijanci. stite narod i zemlju.