Сат конзумирања наргиле исто као 100 попушених цигарета

Лето је идеално за ширење још једног порока код младих. Наргила. Према подацима, добијеним истраживањем међу младима између 13 и 15 година по стандардној методологији Светске здравствене организације, резултати показују да 11 одсто младих пуши, 14,5 одсто користи наргилу, а 22 одсто младих пуши електронске цигарете.

Деца у Србији масовно посећују барове у којима се пуше наргиле. Нико им не тражи личну карту, родитељи мисле да је то безазлено, али лекари кажу да је реч о новој опасној пошасти.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, докторка Срмена Крстев, председница Републичке стручне комисије за контролу дувана истакла је да није важно да ли је  лето или зима и да разлике нема.

„Све је више наргила барова, нажалост у близини школа.  Наргила је веома штетна, ради на принципу загревања угља и изнад њега се загрева и дуван, па ту имамо продукте сагоревања и угља и дувана. Много су веће концентрације угљен моноксида, тешких метала и катрана, канцерогених материја. Састав се не контролише, куповина је забрањена, али конзумација није“, напоменула је Срмена.

Свуда постоји никотин, а он изазива зависност. На жалост неки млади људи користе све поменуте ствари истовремено.

Немора се бити завистан од наргиле уколико она не садржи дуван, ако има неке биљне састојке, али је сагоревање угља присутно, па је то такође штетно.

„То је све пропаганда дуванске индустрије, да би се регрутовали нови млади пушачи. Употреба наргиле кренула је када је забрањено пушење на јавним местима, па је тада свет усмерио нове производе на младе и нове конзументе у индустрији дувана“, рекла је докторка.

Трећина становништва су пушачи, па је у порасту рак плућа, као и срчана и плућна обољења као последица конзумирања дувана.

„Нови закон доноси забрану пушења у свим просторима, увођење дуванског динара и развој служби за одвикавање пушења, као и едукација младих. Важан је приступ младима, и да одрасли дају пример својом одговорношћу, као и прописане светске мере о забрани пушења које су у свету дале одличне резултате“, напоменула је докторка Срмена Крстев, председница Републичке стручне комисије за контролу дувана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво