У нади да ће помоћи и људима, испитује се нова вакцина против рака за псе

Са нашим љубимцима све делимо, па и болести. Зато, истраживачи тестирају нову вакцину против рака за псе која би, осим животињама, могла да помогне и људима.

Фрејзер је међу првим псима који тестирају нову вакцину за спречавање рака код паса. Ова врста цепива заправо обучава имунолошки систем да препозна и уништи групу абнормалних протеина који су уобичајени код многим врста канцера.

Фрејзер ће у наредних пет година примити читав низ доза. Истраживање се ради у центрима у Колораду, Калифорнији и Висконсину.

Стефани Фостер, власница пса Фрејзера задовољна је како ветеринари поступају са њеним љубимцем. Истраживачи кажу да би пројекат вакцинације могао да се прошири.

„Вакцина би, врло вероватно, могла да спречи рак код мог пса, туђих паса и можда код људи“, верује Стефани Фостер.

Пса је пријавила за истраживање јер је и сама, седам година раније, добила дијагнозу тумора дојке. Током лечења, њен други пас, Мепл, угинуо је од лимфома. Сада, надају се да ће вакцина сачувати Фрејзерово здравље, и спасти друге псе, али и људе.

Истраживачи кажу да, иако постоје друге вакцине која се користе за лечење људи, верзија тестирана на љубимцима може донети велики преокрет у хуманим терапијама.

број коментара 0 Пошаљи коментар