Два пута мери, једном сеци – важи и за естетску хирургију

Естетске, пластичне и реконструктивне процедуре, и антиејџинг медицина, све су популарније и доступније. Мећутим, често се дешава да њима, уместо да решимо неки проблем, додатно угрозимо и изглед и здравље. Зато држава најављује строжу контролу те области.

У погрешним рукама, на погрешним местима и са погрешним средствима за рад, интервенција која би требало некога да улепша и заустави старење, може да доведе до озбиљних здравствених проблема. На пример, ботокс може да изазове озбиљну алергијску реакцију.

„Било је и драстичнијих примера, од одумирања делова коже, некрозе коже, парцијалног слепила, до емболије... Поред локалних компликација могу да се јаве и системске па и анафилактички шок“, рекао је професор др Маријан Новаковић, председник РСК Министарства здравља за пластичну хирургију

„У Азији је регистровано 1.000 случајева слепила као последица убризгавања филера у корен носа и између обрва, у Америци 146 случајева слепила, од тога једна трећина обострано, на нашу срећу ми то нисмо имали, али био би проблем да до тога дође, јер од момента убризгавања до момента спасавања, не сме да прође више од 90 минута“, објаснила је др Светлана Весановић из Радне групе Министарства здравља за пластичну хирургију

Зато, још једном упозорење – убризгавање ботокса, корекцију носа или груди, све до скидања младежа, требало би радити у здравственим установама, државним или приватним. Додатни разлог за опрез је и лажно представљање, па су они са курсом – пластиччи хирурзи, а лекари на специјализацији – специјалисти.

„Ради се и у фризерским салонима и у апотекама, и у неким салонима лепоте. Имамо информације да се ради на неким журкама у околини Београда, у неким вилама се праве партији ботокса, флера и осталог, чак ми је једна пацијенткиња рекла да јој је то дизајнер радио, јер је дао акцију да то кошта нешто минимално“, изјавио је др Новаковић.

Зато је усвојен Правилник о неопходним критеријумима за рад. Контроле ће бити строже, одузимаће се лиценце за рад, а оне који не раде по закону, чекају и друге санкције.

„Све оне који се не буду придржавали закона и обавеза које налажу и Хипократова заклетва, и закон, такви људи ће бити искључени из нашег чланства. То је што се тиче заштите струке, а с друге стране, на првом месту нам је заштита пацијената, јер верујте ми, сви лоши случајеви, сви који су погрешно третирани, на крају заврше код хирурга пластичара“ рекао је професор др Ненад Степић, начелник Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА.

И на крају, није све тако црно. Због одличног квалитета, а ниже цене услуга, Србија је на мапи здравственог туризма постала интересантна странцима и у овој области. Али, они пре интервенције, све добро провере.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво