Хладовина не штити довољно од сунца!

Почиње сезона годишњих одмора, а одлазак на море може да се претвори у ноћну мору за вас и породицу уколико се адекватно не заштитите од сунца. Опекотине на кожи, болови, непреспаване ноћи, нису само тренутни проблем, већ могу да имају и дугорочне последице, а једна од њих је најзлоћуднији тумор, меланом.

Сунце је извор живота, захваљујући њему кожа ствара витамин Д. Важно је и за добро функционисање панкреаса, док је карцином дојке чешћи у земљама где има мање сунца.

Међутим, излагање коже сунчевим зрацима у доба дана када је сунце најаче има штетне, далекосежне последице.

Осим ултраљубичастог зрачења (УВА,УВБ) за које знамо да је штетно, најдубље у кожу продире инфрацрвено зрачење (ИР-А) које изазива промене у ћелијама.

„Заштита коже неопходна је током целог дана и у градским условима, а не само на плажи. Треба бити веома опрезан са инфрацрвеним А зрачењем“, каже дерматолог др Невенка Докмановић и додаје да је заштита важна посебно код деце.

Др Докмановић не препоручује деци до три године одлазак на море и излагање високим температурама, већ за децу тог узраста препоручује планину током летњих дана.

На мору, како каже, треба обратити посебну пажњу да се кожа минимално излаже зрачењу и да на сунце не треба излазити без заштитне креме.

„Крема се наноси у соби, пре одласка на плажу и наноси се поново на свака два-три сата“, објаснила је дерматолошкиња на едукативној трибини о штетности инфрацрвеног зрачења Узмите најбоље од сунца.

Педијатар Универзитетске дечје клинике у Тиршовој др Горан Вукомановић каже да родитељи у путну апотеку прво треба да спакују креме за сунчање.

Битно је да се изабере адекватна заштита од сунца са високим заштитним фактором. Др Вукмановић подсећа и да су сунчеви зраци најачи од 11 до 16 сати, али да се у јулу и августу не треба излагати сунцу од 10 до 17 сати.

„Хладовина није довољна заштита од сунца, јер током врелих летњих дана имамо рефлексију од песка“, подсетио је Вукомановић и додао да је важно да одабрана крема има заштиту и од инфрацрвеног ИР-А зрачења, а не само УВБ и УВА зрака.

Лекари упозоравају да је заштита од сунца потребна и током боравка у хладовини, али и када деца током летњих дана бораве у паркићу и на улици.

Осим адекватне креме, неопходан је и шешир на глави, памучна мајица дугих рукава, вода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво