Јагодице и бобице – здравље у плавом и црвеном воћу

Јагодичасто и бобичасто воће неретко зову и суперхраном. Малине, боровнице, јагоде и купине – богате су хранљивим састојцима али и антиоксидантима за које се сматра да успоравају процес старења организма.

Пажња која се поклања бобичастом и јагодичастом воћу није неутемељена. То потврђују и истраживања. 

Научници су открили да су жене које су јеле више од три порције боровница или јагода недељно, имале 34 одсто мањи ризик од срчаног удара, од оних који су јеле мање, преноси портал MNN.

Истраживачи објашњавају резултате истраживања тиме што то воће садржи високе концентрације антоцијанина – антиоксиданaта који могу да помогну у смањењу крвног притиска и побољшању функције крвних судова.

Друга студија је показала да су жене, које једу доста боровница и јагода, ментално јаче и у зрелијим годинама.

Купине садрже доста влакана, витамин Ц, витамин К, фолну киселину, манган, танине, галску киселину, антоцијанине и сматрају се једном од најјачих антиоксидативних намирница.

И боровнице су на врху листе намирница према антиоксидантном дејству. Студије показују да могу спречити проблеме са памћењем, смањити ризик од срчаног удара и кардиоваскуларних болести уопште. Одличан су извор влакана, витамина Ц и К, и мангана.

Малине спадају у намирнице које садрже највише влакана – до 20 одсто. Богате су витамином Ц, садрже и витамине Б1, Б2 и Б3, затим фолну киселину, магнезијум, бакар и гвожђе. Од антиоксиданата, у малинама има антоцијанина, кверцетина, галске киселине, салицилне киселине... 

Воће које је ових дана доступно на пијацама – јагоде, не треба пропустити. Оне људском организму обезбеђују неопходна влакна, манган, фолат, калијум, као и већ поменуте антиоксиданте које поседује воће из групе јагодичастих.

И бруснице имају дугу историју примене у медицинске сврхе. Људи их одавно користе у борби са уринарним инфекцијама, дијарејом, дијабетесом, а повољно утичу и на здравље особа које се боре са лошим функционисањем јетре и желуца.

Национални институт за здравље САД истражује ефекте бруснице на болести срца и гљивичне инфекције, док се глобално, анализира и утицај овог воћа на вирусе и на лечење канцера.

Ако планирате да конзумирате бруснице у виду сока, проверите табелу састојака. Многи сокови од бруснице су заправо мешавина сокова а неретко садрже и доста шећера.

број коментара 0 Пошаљи коментар