Обратите пажњу на менталну хигијену

Када кажемо хигијена прво помислимо на прање руку, зуба, косе или купање. Постоји и ментална хигијена која је подједнако важна и коју треба одржавати.

Ништа ме не боли, немам симптоме и не идем код лекара. За многе то је знак да су здрави. Међутим, здравље је много више од тога.

Здравље је стање потпуног физичког, психичког и друштвеног благостања. То је давно дефинисала Светска здравствена организација. То у пракси значи да са физичким здрављем руку под руку иде и ментално.

„Способност индивидуе да изрази личност, индивидуалност, да се на адекватан начин суочава са стресом, да испуни циљеве које је сама себи поставила, да ради, да воли и доприноси заједнци којој припада, то је ментално здрава особа“, објашњава доц. др Ивана Сташевић Карличић, в.д. директорка Клинике „Лаза Лазаревић“.

Ако су престанак пушења, физичка активност, умерена исхрана - превентивне мере физичког здравља. Шта је превенција менталног здравља?

„Ментална хигијена представља скуп мера и техника које спречавају ментално обољење и превенирају ментална обољења у заједници, додаје докторка Сташевић. 

„Мислим да је важно да будемо у конаткту за собом, да можемо да препознамо када нешто није добро, када искачемо из колесека. Да то можемо да прихватимо и да у складу са тим можемо да деламо. Нешто можемо да урадимо сами, а за нешто су нам потребни професионалци“, наглашава Татјана Суботић, психолог Клинике „Лаза Лазаревић“.

Међутим, колико о њој водимо рачуна?

„Мислим да је важно и да нам не буде страшно да потражимо помоћ. Када нас боли колено идемо код реуматолог, а када смо под стесом, деспресивни смо, имамо проблеме са породицом, децом, у браку, све су то извори стреса“, додаје психолог.

Нема дозе и упутства, али о менталној хигијени морамо да мислимо свакодневно, посебно што лекари наглашавају да су депресивна стања и анксиозна стања повезана са стресом у порасту.

„Негде увек можемо да препознамо када нам је потребно неко додатно време, релаксација. Када нам је потребан одмор. Данашњи ритам живота намеће другачији живот него што је био пре 15, 20, да не говорим, пре 50 година. У том смислу, да ли ће то бити неке различите технике релаксације, да ли ће бити мењање неких активности, да ли ће то време бити провођено у пријатном друштву, у шетњама, то је нешто што је индивидуално“, саветује психолог Татјана Суботић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво