Карфиол и лук су намирнице које могу довести до надутости

Надимање није само непријатност због које не можете да обучете своје омиљене фармерке, она може створити велике непријатности. Надутост желуца је стање које погађа већину људи у неком тренутку живота.

Ово стање може бити непријатно искуство, а надутост може бити изазвана конзумирањем одређене хране, али и пребрзом и прекомерном исхраном. Једна од намирница која изазивају надутост је карфиол, а конзумирање веће количине може довести до отока у пределу стомака, наводи портал Medical News Today.

Карфиол спада у поврће које је тешко за варење. Стручњаци саветују да бисте могли умањити бол или надутост стомака уколико се карфиол термички обради.

„Надутост је стање када стомак постане отечен, што се често може десити после оброка. Сезонско поврће је здрава храна која садржи многе есенцијалне храњиве састојке, укључујући витамине Ц и К, влакна и калијум. Међутим, оно може изазвати неке нежељене пробавне симптоме, укључујући и надутост“, наводи се у студији.

Поред карфиола, надутост стомака често изазива и лук који садржи фруктане, растворљива влакна која су тешка за пробаву. Надутости може бити узрокована констипацијом, синдромом иритабилног црева или чак гутањем превише ваздуха. Она може бити узрокована и неким озбиљнијим стањима, укључујући код жена рак јајника или рак црева, преноси Daily Express.

Постоји пуно разлога због којих се може изненада десити да стомак добије на обиму и крутости, истиче Натали Ален, инструктор биомедицинских наука на Универзитету у Мисурију. 

Према истраживањима Портала Хеалт24, на листи намирница које нам стварају надутост су кисела вода, пића на сламку, кељ, свеж сир, масна храна, жвакаћа гума, јабуке, пасуљ, слаткиши, оброк пре тренинга и пребрзо конзумирање и гутање хране.

број коментара 0 Пошаљи коментар