Три – де штампани бубрег

Користећи нову технологију која би могла да трасира пут за штампање тродимензионалних делова тела за трансплантацију, истраживачи у Минхену створили су транспарентне људске органе.

Истраживачи Универзитета Лудвиг-Максимилијан у Минхену створили су прозирни бубрег и тиме отворили пут новој технологији за штампање тродимензионалних делова тела за трансплантацију.

„Једини на свету имамо технологију за прављење транспарентних људских органа. Можемо и да их скенирамо ласером, што значи да знамо где се налази свака ћелија у људском органу. Можемо све да реплицирамо потпуно исто, користећи три –де биопринтинг технологију. Претпостављам да смо много ближе стварању правог људског органа од свих других на свету“,  рекао је Али Ертурк са Универзитета „Лудвиг Максимилијан“ у Минхену.

До сада три – де штампани органи нису имали детаљне ћелијске структуре, јер су се базирали на сликама из компјутерске томографије или магнетне резонанце.

Немачки истраживачи органе чине провидним помоћу раствора, пре него што их скенирају ласерским микроскопима, хватајући тако сваку појединачну ћелију у структури.

„Можемо да видимо ћелије рака, као и терапију. Наиме, лек би требало да пронађе ћелију канцера и да је убије. Сада можемо да видимо ћелије, као и лекове и да ли су стигли на право место. Мислим да смо у позицији да развијемо много боље лекове против рака, јер знамо шта функционише, а шта не“, истакао је Али Ертурк.

Тим најављује креирање биоштампаног панкреаса у наредне две до три године. Клиничка испитивања би могла да почну за 5-10 година.

број коментара 0 Пошаљи коментар