Борба са раком коже почиње у твојој глави

Сваке године у Европи око три и по милиона људи оболи од карцинома коже, а од меланома, најсмртоноснијег рака коже, умре око 22.000 људи. Статистика у Србији забрињава, али уколико се открије на време, и меланому се може стати на пут.

У Србији сваке године око 650 људи добије меланом. Како би се побољшало лечење ових пацијената, направљен је и Национални водич.

Професорка Лидија Кандолф Секуловић, дерматолога са ВМА истиче за РТС да је овај водич и направљен у сарадњи са експертима за лечење меланома из разних области – од дерматолога, преко хирурга до онколога, радиолога и патолога.

„Оно што доноси је могућност да се пацијенти више уједначено лече широм Србије, што није био случај до сада. Више специјалности лечи меланом и ту је било различитих приступа у лечењу. Овај водич доводи до тога да лекари имају јасне инструкције на који начин и у којим стадијумима се болест лечи, а пацијентима, такође, на једном месту сажето на који начин и шта могу да добију у здравственим установама у Србији, као једну обавезу и лекара да се придржавају тог водича, што је веома важно“, објаснила је др Кандолф Секуловић.

Ако до меланома ипак дође, не треба губити наду јер су од 2017. године уведене нове терапије.

„Од 2017. године за метастатски меланом део пацијената је добио терапију која је по водичима, од 2019. и имунотерапија је постала доступна за све групе пацијената. Ове године комбинована циљна терапија ће бити доступна до краја године, за половину пацијената којима је потребна, а то су они који имају мутацију брав ген“, каже дерматолог Војномедицинске академије.

У наредном периоду, када буде више сунца морамо водити рачуна о кожи. Боравак на сунцу није препоручљив без заштите, а дерматолози саветују избегавање коришћење соларијума.

„Мото овогодишње кампање 'Еуромеланом' је Борба са раком коже почиње у твојој глави, односно сви треба да добијемо информацију како да прегледамо своју кожу и кожу чланова своје породице“, нагласила је др Кандолф Секуловић.

Кључно је, истиче професорка, да се пацијенти на време јаве јер уколико се промене хируршки уклоне онда поменуте терапије неће ни бити потребне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво