Имате ли трн у пети?

Болови у леђима више нису „резервисани” за старије, а болови у лакту или пети више не муче само спортисте. Ове тегобе постале су свакодневица свих нас.

Ако ујутру не можете да станете на једну или обе ноге од бола у пети, могуће је да имате нешто што се зове „петни трн“.

„Петни трн је једна коштанолика промена у регији припоја фасције Када кажем коштанолика, значи да се на болном месту сакупља калцијум, који прираста у фасцију,“ каже виши физиотерапеут Бранко Воркапић.

Бол може настати због неудобне обуће, микротрауме, и обично га осећамо у задњем делу пете или са латералне стране пете закључила је прим др Светлана Матијашевић.

Петни трн отежава ход и загорчава живот. Најчешће се јавља после 40-те године и то код жена.

Петни трн загорчао је живот  Весна Станимировић, која каже: „Не можете да се ослоните на једну ногу и сваки корак изазива бол, као да вас нож боде у пету. Најјачи је бол  ујутру, а најслабији увече. И тако месецима.“

„Највећи пробем  настаје током јутра то један запаљенски процес који тиња и када се ми први пут ослонимо на стопало ујутру, напнемо фасцију и место где се направи калцификат и заболи,“ каже Бранко Воркапић.

„Ми врло често можемо да видимо када снимамо, не због петног трна, него из неких других разлога да пацијнет има петни трн, али он нема никаве тегобе, каже прим др Светлана Матијашевић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације.

Када се дијагноза постави, не чекајте се са лечењем, јер пета има итекако важну улогу у формирању наших корака и хода.

„За лечење петног трна могу се користити различите  физикалне терапије, као што је терепија кроз воду или директни контак са петом,а примењују се и  савремене методе, као што је: шок вејв,“ истиче докторка Матијашевић.

Да бисте олакшали ход и ублажили бол, препоручују се ортопедски улошци.

„Потребно је носити  обућу са гуменим ђоном, балетанке су неповољне за стопала. Гумени  ђон је амортизер и штити од миктотраума, а по потреби се може носити и обућа са улошком, који представља амортизер,“каже докторка.

„Ујутру, пре устајања потребно је радити вежбе за стопала. То значи затезања прстију, мало кружење стопала на једну, па на другу страну. Мало извртање стопала на унутра, 10 до 20 пута, “ закључио је физиотерапеут Бранко Воркапић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво