Здравим осмехом до већег самопоуздања

Здрави зуби су предуслов доброг здравља, али и самопоуздања. Уз осмех којим се поносите све је лакше и лепше. Међутим на лепом и блиставом осмеху морате да радите од малих ногу.

Сваки други становник Србије не пере зубе сваког дана, а сваком четвртом фали више од десет зуба. Један од главних криваца је лоша орална хигијена.

Како би се променио такав стоматолошки картон нације, али и навика да се код зубара иде само кад пригусти - потребно је малишане научити да воле четкицу и пасту.

„Зуби треба да почну да се перу, већ када се први зуб појави у усној дупљи. Из праксе се показало да родитељи пре него што почну да брину о деци, наши гинеколози су се потрудили да и труднице дођу на време на преглед код стоматолога. Када се све то на време уради, деца се на првом месту брже и лакше навикну на свакодневну обавезу зуба“, истиче докторка Ксенија Зелић Михајловић са Стоматолошког факултета у Београду.

За боље орално здравље потребно је да узмете ствари у своје руке – четкицу и пасту. Иако стоматолози стално подсећају како се правилно перу зуби, чини се да свако има своју технику.

„Зуби се увек перу у правцу ницања. Горњи одозго на доле, а доњи обрнуто. Ниједан други покрет није дозвољен, само се гризне површине перу трљајућим покретом“, објашњава Зелић Михајловић.

„Морамо да знамо да перемо зубе од шестог месеца свог живота односно да родитељи перу деци од првог млечног зуба, који израсте, па све до краја живота“, напомиње стоматолог Милан Куљача.

Друга лекција коју морамо да савладамо од малена јесте одлазак на редовни преглед код стоматолога. Када нас нешто заболи или када нам лице отекне знак је да смо подбацили. То нарочито важи за децу, односно родитеље.

„Посете стоматологу су битне најмање два пут годишње. Зато што и сам стоматолог не може себи у устима да види шта се ту у међувремену све десило. На пример када је у питању каменац, а он се скида када се појави. А ми не можемо знати чак ни себи, да ли га има, већ морају сести на стоматолошку столицу, да неко погледа“, каже Ксенија Зелић Михајловић.

Ако не бринемо о зубима док смо мали, имаћемо проблеме као одрасли.

„Они се морају прати два до три пута дневно. Да се не би дентални плак који се налази на зубу,а који могу да уђу на неки начин у крвоток и на неки начин и да код болесника да изазову велике проблеме на миокарду“, упозорава Милан Куљача.

Према речима Ксеније Зелић Михајловић, постоје и друга системска обољења повезана са лошом оралном хигијеном, попут дијабетеса, па и Алцхајмерове болести.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво