Драстичан пад фертилитета у свету, неки народи „одумиру“

Број новорођене деце је у великом паду, а многе државе се суочавају са проблемом да нема довољно новорођенчади да одржава популацију, показује најновија студија објављена у часопису „Лансет“. Истраживачи, који истичу да су веома изненађени резултатима, кажу да ће се друштва која имају „више баба и деда од унука“ у будућности суочити са озбиљним последицама.

Истраживање је пратило трендове у 195 земаља између 1950. и 2017. године, а студија је показала да је на половини 20. века свака жена имала у просеку 4,7 деце, док је прошле године тај број пао на 2,4.

Тај податак, међутим, прикрива велике разлике међу нацијама, истиче Би-Би-Си. Примера ради, ниво родности у Нигеру је 7,1 дете по жени, док на Кипру жене имају просечно једно дете.

Да би се популација одржавала на истом нивоу, просечна стопа фертилитета не сме да падне испод 2,1. У супротном, број становника ће временом почети да се смањује. Треба напоменути да што је морталитет деце већи, и фертилитет мора да буде већи од 2,1 да би се одржавала популација.

Половином прошлог века, ниједна нација није била у том положају.

Професор Кристофер Мареј, директор Института за здравствена мерења и евалуацију на Универзитету Вашингтон, рекао је за Би-Би-Си: „Достигли смо тај моменат да половина земаља има нижу стопу родности него што је потребно да би обнављала своју популацију. Ако се ништа не промени, доћи ће до пада броја становника у тим земљама.“

Према његовим речима, то је изузетна промена.

„Велико је изненађење чак и за људе попут мене. Чињеница да је у питању половина земаља света многе ће заиста изненадити“, истакао је Мареј.

Економски развијене земље, попут оних у Европи, САД, Јужне Кореје и Аустралије, имају ниже стопе родности. И док половина земаља и даље има довољан број деце за раст популације, што више буду економски напредовале, све ће више опадати стопа фертилитета.

Три фактора су кључна за пад стопе родности – мањи морталитет у дечјем узрасту значи да жене мање рађају, приступ контрацепцији и већи број образованих и запослених жена. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво