Аустралијски хирурзи успешно раздвојили сијамске близнакиње

После компликоване шесточасовне операције тим аустралијских хирурга успешно је раздвојио петнаестомесечне сијамске близнакиње, којима дају одличне шансе за пун опоравак, пише „Би-Би-Си“.

Нима и Дава Пелден, из Бутана, биле су спојене торзоима и делиле су јетру. Вођа хируршког тима, доктор Џо Крамери, рекао је новинарима да су девојчице врло добро поднеле тешку операцију.

Истакао је и да је био веома срећан што је њихову мајку, Бхумчу Зангмо, могао да извести да је операција била успешна.

„Нема бољег осећаја после него када после операције можете да одете код родитеља и кажете им да сте успели да спасете њихово дете“, навео је доктор.

Нима и Дава су одрасле гледајући једна у другу и нису могле да седну заједно, а могле су да стоје само истовремено.

Близнакиње су са мајком стигле у Мелбурн прошлог месеца, али су лекари одложили захват како би им појачаном исхраном побољшали здравствено стање и дали снагу да издрже операцију.

Колико је раздвајање било компликовано најбоље илуструје чињеница да је 18 специјалиста, подељено у два тима (по један за сваку девојчицу), учествовало у операцији у „Краљевској дечјој болници“ у Мелбурну.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво