Трудницама на располагању тестови на 50 метаболичких болести

Све је више жена у Србији које прво дете рађајају са 40 и више година, а лекари кажу да трудноћа у тим годинама носи и одређени ризик да дете има неку генетску аномалију.

Међутим, медицина је толико напредовала да и старије труднице уз помоћ пренаталних тестова већ на самом почетку трудноће могу да открију да ли је са плодом све у реду.

Гинеколог Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, доктор Драган Стајић, каже да су и у Србији доступни пренатални тестови новије генерације, који се раде у десетој недељи трудноће и потпуно су безбедни за мајку и за плод.

За анализе се узима крв мајке, али и биолошки материјал оца и то брис из усне дупље, те се тако ради тестирање на 50 метаболичких болести.

„Предности тестова нове генерације што се раде од 10. недеље трудноће. Дакле, у раној фази и што су резултати доступни за око недељу дана. Исто тако велику предност представља то што су неинвазивни и не носе ризик по трудницу или бебу. Анализе се раде на 50 моногенских болести“, каже Стајић за Танјуг.

Појашњава да дете може да буде носилац генетске мутације, али то не значи да ће се увек развити болест. Ови тестови су значајни, не само за трудницу и њено дете, већ и за будуће генерације, јер откривају важне информације о нашим генетским предиспозицијама.

Тестовима новије генерације могу се открити промене на Даун, Патау и Едварс синдром, затим цистичну фиброзу, бета таласемију, српасту анемију, фенилкетонуријау, Ушеров синдром, аутозомну рецесивну полицистичну болест бубрега, до болести које су повезане са губитком вида, слуха и косе.

„Поузданост тестова је 99 одсто. Међутим, они су и даље само скрининг и у случају да покажу било какав позитиван налаз, обавезно је трудницу упутити на инвазивну методу која би то евентуално потврдила“, нагласио је Стајић.

Додаје да се велики број трудница беспотребно упућује на инвазивну методу, амниоцентезу и подсећа да та метода у једном до три одсто случајева може да доведе до губитка плода.

Тестове новије генерације труднице морају да плаћају саме, те због цене нису доступни већем броју жена.

„Надам се да ће тестови бити ускоро доступнији већем броју трудница“, каже Стајић.

О трошку здравственог осигурања труднице данас могу да ураде дабл и трипл тестове, један у првом триместру, други у другом триместру трудноће.

Тамо где тестови покажу велики ризик ради се вађење плодове воде да се утврди да ли код плода постоје генетске аномалије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво