Дрога и енергетско пиће – веома опасан коктел

Да млади све више користе наркотике потврђује и неколико смртних случајева последњих месеци. Због тога је Влада формирала Комисију за борбу против наркоманије у школама. Док се чекају њени резултати, стручњаци упозоравају на још један проблем са фаталним последицама – конзумирање дроге са енергетским пићима. Тај тренд бележе и лекари у специјалној болници за болести зависности у Драјзеровој улици.

Не зна се тачан број младих који дрогу комбинују са енергетским пићима, али се поуздано зна да њихов број расте.

Према речима докторке Светлане Вучетић Арсић из Специјалне болнице за болести зависности у Београду, нажалост, нису само млади угрожени.

„Већ неколико година упозоравамо јавност да се повећава број тзв. нових психоактивних супстанци. Њих има више од 650 и то је једна палета дрога која нама и није тако нова, али је јавности, нарочито родитељима тешко да препознају о чему се ради, поготово што се не могу детектовати на класичним прегледима урина“, истакла је др Вучетић Арсић.

Има више разлога због којих се људи опредељују за комбинацију алкохола, енергетских пића и дроге.

„Имамо групацију младих људи који врло често конзумирају енергетска пића када изађу, то су такозвани клабери. То су људи који то конзумирају да би ефекат алкохола на неки начин неутралисали и да би се повољност конзумирања алкохола и енергије, стимулације, жеља ка плесу повећала. Иза тога може да наступи озбиљна дехидратација, дакле организам губи воду, долази у поремећаја у понашању, раду срца и виталних органа, тако да они често завршавају на ургентним одељењима“, објаснила је др Вучетић Арсић.

Цена психоактивних супстанци која је све нижа је још један од разлога комбиновања.

Такође, и цена енергетских, па и алкохолних пића је све нижа, а цена бензодиазепина најнижа, указује докторка, што доводи до све већег броја тзв. политоксикомана, то јест особа које узимају више различитих супстанци свакодневно или учестало и тиме стварају проблеме и себи, заједници, околини, па и лекарима који морају да детектују шта је све уношено у организам да би знали како да приступе лечењу.

Докторка Вучетић Арсић скреће пажњу на то да је међу дугорочним последицама конзумирања поменуте комбинације најпре понашање особе јер она постаје зависник.

Трпе и витални органи срце, плућа и, наравно, јетра, јер, упозорава докторка Вучетић Арсић, да они који конзумирају више различитих супстанци најшешће обољевају од неких облика поремећаја функционисања јетре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво