Већина људи пере руке погрешно

Најновије истраживање у САД показало је да 97 одсто људи пере руке погрешно, што је проблем који може довести до ширења бактерија на друге предмете, а онда и друге особе, преноси Си-Ен-Ен.

Према америчком министарству пољопривреде, које је спровело истраживање, људи не испуњавају потребне услове за правилно прање руку, које је поставио Центар за контролу и превенцију болести.

Основни услов да би вам руке биле довољно чисте јесте да се најмање 20 секунди перу сапуном.

Студија је спроведена на 363 особе у шест одвојених просторија у којима је обављено тестирање. Откривено је да скоро сваки учесник није испунио основни услов прања руку.

Осим тога, утврђено је да велики број учесника није ни обрисао руке, а многи их нису довољно исушили.

Лоше опране и исушене руке показале су се као веома ефикасан начин за ширење бактерија на предмете.

Примера ради, учесници истраживања који нису правилно опрали руке су у 50 одсто случајева проширили бактерије на сланик или млин за бибер током симулираног припремања
хамбургера.

У 11 одсто случајева бактерије су пронађене на дршкама од фрижидера, шпорета и другим кухињским предметима.

„Не можете да видите, помиришете или осетите бактерије. То не значи да оне нису ту. Простим правилним прањем руку, можете да заштитите своје породицу и спречите бактерије да загаде вашу храну и кључне делове кухиње“, истиче Кармен Ротенберг, заменица подсекретара америчког министарства пољопривреде.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво