Храна може утицати на ширење рака у телу?

Да здравље на уста улази знамо одавно, међутим, научници Универзитета Кембриџ дошли су до нових потврда да храна може да утиче на раст и ширење ћелија рака по организму.

Храна може утицати на ширење рака у телу? Храна може утицати на ширење рака у телу?

Све је више несумњивих потврда да оно што нам је у тањиру може да измени ток раста канцерозних ћелија и ширење рака, тврде експерти са Кембриџа, пише Би-Би-Си.

Истраживање спроведено на животињама показало је да тумор дојке није могао да напредује без аминокиселине аспарагина којег има у шпаргли, живинском месу, морским плодовима и многим другим намирницама.

Студија, коју су спровели стручњаци са Кембриџа, изведена је на мишевима који су имали агресивни облик рака дојке. Мишеви би обично умрли за неколико недеља јер би се тумор проширио на цело тело, али су им научници давали храну која има низак ниво аспарагина или лекове који блокирају овај састојак, па се тумор није ширио.

„Ово је велика шанса за оне код којих се тешко проналази где се рак налази“, истакао је професор Грег Ханон.

Универзитет у Глазгову, прошле године, спровео је истраживање чији резултати су показали да је без уноса аминокиселина серина и глицина развој лмифома и рака црева био је знатно успорен.

„Проналазимо све више доказа да одређене врсте рака зависе од одређених састојака које уносимо исхраном. Надамо се да ћемо модификовањем исхране пацијента или употребом лекова који мењају начин на који ћелије тумора могу приступити одређеним састојцима у будућности моћи да побољшамо резултате терапије“, закључио је Ханон.

Почетна фаза тумора није смртоносна. Тек када наступи метастаза тада болест постаје смртоносна.

Да би могле да путују по телу ћелије рака морају да прођу короз велике промене - морају да науче како да „изађу" из тумора, да преживе у крвотоку и дођу до одређеног дела тела где се даље развијају. Научници су уверени да велику улогу у овом процесу има аспарагин.

Будући да ове правилности тек треба да буду потврђена код људи, научници не саветују избегавање намирница са аспарагином, а и изузетно га је тешко избећи па ћемо највероватније морати да сачекамо лекове који га блокирају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво