Жене ређе остављају партнера у невољи

Жене имају шест пута више изгледа да буду остављене или разведене ако се разболе од рака или мултиплекс склерозе него њихови мушки партнери са истом дијагнозом, показала је једна америчка студија.

Тешке болести попут рака и мултиплекс склерозе могу разорити породицу и брачну заједницу. Међутим, жене шест пута чешће бивају остављене него њихови мушки партнери са истом дијагнозом, показали су резултати истраживања спроведеног у Удружењу за борбу против рака у Сијетлу.

Студија је потврдила је раније податке да се разводом или остављањем завршава 11,6 одсто бракова и веза у којима један од партнера оболи од рака, али је установљено да тај проценат расте на 20,8 одсто када је у питању оболела жена.

У случају да је једна од наведених болести дијагностикована код пацијента мушког пола постотак разведених бракова износи свега 2,9 процената, што је много мање него код опште популације.

Истраживачи кажу да објашњење зашто мушкарци чешће напуштају болесног партнера лежи можда у њиховој неспособности да се брзо прилагоде улози онога ко брине о кући и породици.

Студија је такође установила везу између дужине брака и старости партнера и вероватноће да се он заврши због тешке болести.

Дужи бракови су имали више шансе за опстанак, али су старије жене имале више изгледа да буду напуштене.

Истраживање је спроведено у сарадњи са Институтом за рак Универзитета Јуте и Медицинским факултетом универзитета Стенфорд на 515 пацијената између 2001. и 2006. године.

Повод за истраживање била је чињеница да су доктори приметили да се

код њихових пацијената са неуро-онкологије развод догађа готово искључиво када је пацијент жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво