Покварена храна серијски убица

Милиони људи сваке године подлегну здравственим проблемима изазваним неисправним животним намирницама. Стручњаци упозоравају да су таква обољења далеко смртоноснија него што се раније претпостављало.

Према најновијим подацима Светске здравствене организације (СЗО), милиони одраслих особа годишње умиру од покварене хране.

Такве резултате стручњаци су протумачили као упозорење да су обољења изазвана уносом намирница неисправним за употребу далеко смртоноснија него што се раније претпостављало.

Само у југоисточној Азији и на афричком континенту сваке године од покварене хране умре 1,2 милиона особа, не рачунајући у тај број децу млађу од пет година, што је три пута више него што се раније процењивало за читав свет.

Обољења изазвана затрованом храном и неисправном водом до сада су се сматрала претежно претњом за здравље деце до пет година, која могу веома брзо да дехидрирају.

Потцењивана је опасност коју за старију децу и одрасле представљају бактерије салмонела, листерија, ешерихија коли или вируси хепатитиса А и колере.

Експерти за безбедност хране настоје да процене смртност од тровања храном међу децом старијом од пет година и одраслим особама у арапским земљама, Јужној Америци и другим деловима Азије, укључујући и Кину.

„Милиони људи умиру сваке године, а знамо да се знатан број случајева са смртним исходом може спречити", истакао је директор за безбедност хране СЗО Јирген Шлунт.

Према његовим речима, многе заразне болести, изазване на пример салмонелом или ешерихијом коли, о којима су због великог броја оболелих протеклих година писале новине у САД, јављају се и у земљама у развоју, али тамо нису тако брижљиво детектоване и праћене, често због недостатка техничких услова.

Шлунт је упозорио да је глобализација у производњи и пласману хране довела до бржег ширења болести изазваних поквареним прехрамбеним производима.

Неких патогених материја данас има више него пре 20 или 30 година, нагласио је Шлунт додајући да је очигледно да су неки проблеми на овом пољу постали већи због самог начина производње хране.

При том се применом једноставних корака могу смањити нивои хемикалија и токсина у храни избегавањем услова који погодују стварању плесни.

Технике гајења усева такође могу да искорене микроорганизме из ланца исхране, док се паразити могу елиминисати третирањем њихових домаћина и уклањањем услова за њихово ширење.

Важно је и да становништво има у виду ризик од покварене хране и пажљивије је припрема, као и да ни лекари ни оболели не занемарују симптоме као што је дијареја.

Многи од смртних случајева због тровања храном у земљама у развоју могу се спречити благовременим лечењем, закључио је директор за безбедност хране СЗО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво