На ВМА успешно реимплантирана шака након трауматске повреде

Реимплантација леве шаке пацијента, који је имао трауматску повреду парцијалне ампутације шаке у нивоу ручног зглоба, успешно је урађена на Војномедицинској академији.

Како је наведено у саопштењу ВМА, пацијенту старом 28 година урађено је успостављање артеријске и венске циркулације, он је у добром стању и опоравља се на Клиници за пластичну хирургију и опекотине ВМА.

Седмочасовни компликовани хируршки захват обухватио је реконструкцију артеријских и венских крвних судова венским аутографтовима, као и нерава, мишића, коже и поткожног ткива у пределу шаке и подлактице, пише у саопштењу.

Како се истиче, ово је уједно први корак у процесу реконструкције шаке и сматра се посебним успехом у струци услед бројних оштећења и ризика карактеристичних за хируршко збрињавање посттрауматских дефеката.

Осим високе стручности и блиске сарадње лекара различитих специјалности, овакве повреде изискују прилагођавање комплетног хируршког тима неопходној брзини у процени настале повреде и њених компликација, као и припреми за оперативни захват у веома кратком временском року, пише у саопштењу.

Како се додаје, пацијенту предстоји постоперативни ток, укљуццивање специјалиста физикалне медицине и других лекара у наставак лечења, а у циљу успешног успостављања функција шаке и укупног опоравка.

Мултидисциплинарни хируршки тим ВМА који је учествовао у оперативном лечењу пацијента предводили су Никола Остојић из Клинике за пластичну хирургију и опекотине, Иван Марјановић из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију, Саша Мунитлак из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију и Јасмина Ивић, лекар на специјализацији из пластичне хирургије.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 27. сеп 2017, 02:29)
anonymous [нерегистровани]

VMA vs KBC KG

Pre dosta godina rađena mi je rekonstrukcija dela prsta na VMA i urađeno je odlično. Pre godinu dana prilično velika povreda šake u KBC Kragujevac na plastičnoj hirurgiji samo je zakrpljena. Presečeni krvni sudovi, nervi, tetiva, mišić, kost - ništa nije rađeno. Kost čak nije ni snimljena posle krpljenja da se vidi u kakvom je stanju a nedostajao je i deo kosti. Posle par meseci na moju žalbu da neprestano imam bolove, lošu cirkulaciju, nikakav osećaj, nikakvu funkciju jednog prsta dobio sam odgovor da ne može da se uradi ništa. Zapravo može - artrodeza ali onaj ko trpi bolove ne mari mnogo za estetiku.

Osim toga vidi se da hirurzi rade u oskudnim uslovima u Kragujevcu. Oseća se nedostatak ili bolje reći štednja na potrošnom materijalu kao što su zavoji itd. Operacioni sto je takav da bi ga mogao napraviti svaki bravar početnik a neki bravar ga zaista i jeste pravio bukvalno. Vidi se po izradi.

Tako je to kad neko živi u Šumadiji a ne u centru Srbije - Beogradu.

(понедељак, 25. сеп 2017, 15:14)
Ivica Milosevic [нерегистровани]

На ВМА успешно реимплантирана шака након трауматске повреде

Hvala Bogu nema vise amputacije, meni su istu operaciju uradili u Pordenone (predgradje Venecije) usled udesa motorom ruka ispod podlaktice se drzala na santimetar koze ali hvala Primarijusu bolnice u Pordenone ostala mi je ruka citava i zdrava. Jedino sto ne mogu da dizem vise od 5. kg mase bilo cega u jednom polozaju inace zadovoljan sam, bolje jer ilo jer sam mogao da ostanem bez ruke. To je bilo 2007-e godine. Cestitam timu doktora!