Институт „Батут“: Расхлађујте се, избегавајте физичке активности...

Не излазите из куће у најтоплијем делу дана, расхлађујте се, пијте воду, избегавајте напорне физичке активности, не остављајте децу и животиње у паркираном возилу, препоруке су Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ за понашање током екстремно високих температура.

Препорука је да простор у коме боравите увек буде расхлађен, током дана 32 степена Целзијусових, ноћу око 24 степена.

То је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Из „Батута“ саветују да ноћни ваздух искористи за расхлађивање дома, те да током ноћи треба отворити све прозоре и подигнути ролетне, а да током дана треба затворити прозоре и прозорске засторе.

„Окачите влажне чаршаве на отворене прозоре како бисте расхладили ваздух у соби, уколико немате клима уређај", саветују на сајту Института.

Савет је да се избегава боравак напољу у току најтоплијег дела дана од 10 до 17 сати, да се избегавају напорне физичке активности.

Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, што је између 4 и 7 сати ујутру, саветују лекари.

Из „Батута“ поручују да се деца, али ни животиње не остављају у паркираним возилима, да се организам стално расхлађује туширањем или купањем у расхлађеној води.

Могу да помогну и хладне облоге, пешкири, сунђери, купке за стопала.

„Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце", саветују из батута.

Избегавајте алкохол

Лекари кажу да треба уносити редовно течност, пре свега воду, да не треба пити алкохол, као и да треба смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића.

„Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина“, савет је лекара.

Такође, редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами.

Помоћ треба потражити ако се осети вртоглавица, слабост, узнемиреност, интензивна жеђ или главобоља. Савет је, што је могуће пре, прећи у расхлађен простор и измерити телесну температуру.

„Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре“, саветују лекари.

Уколико вам се јаве болни грчеви у мишићима склоните се у хлад или уђите у расхлађени простор, постепено уносите воду, а уколико грчеви потрају дуже од сат времена треба да потражите лекарску помоћ.

„Ако приметите код неког од чланова ваше породице или људи којима помажете топлу, суву кожу и бунцање, појаву грчева, несвестицу, одмах позовите лекара. Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће“, саветују из „Батута“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво