Пацијенти не треба да завршавају терапију антибиотика ако им је боље

Пацијенти би требало да прекину са узимањем антибиотика када им буде боље, а не да завршавају терапију, тврди група лекара, која сматра да дуго уврежено мишљење о завршавању терапије антибиотика треба да буде промењено, преноси „Гардијан“.

Деценијама се већ пацијентима саветује да треба заврше читаву терапију антибиотика, што је засновано на теорији да ће престанак узимања лекова омогућити бактерији да преживи, мутира и постане отпорна на антибиотике.

Међутим, Мартин Левелин, професор на одељењу за инфективне болести на Медицинској школи „Брајтон и Сасекс“, и његове колеге тврде да то није тачно.

У анализи за Британски медицински дневник (British Medical Journal) стручњаци истичу да нема никаквих доказа који подупиру идеју да прекидање антибиотске терапије раније поспешује отпорност бактерија.

Са друге стране, узимање антибиотика дуже него што је потребно повећава ризик да бактерије развију отпорност.

Код неких болести, микроорганизми могу да постану отпорни уколико се лекови не узимају довољно дуго. Најочигледнији пример је туберкулоза.

Али већина бактерија од којих је људима лоше се могу пронаћи на рукама свих људи у заједници, попут ешерихије коли и стафилококус ауреус. Оне не изазивају проблеме све док не доспеју до крвотока или стомака људи. Што су дуже такве бактерије изложене антибиотицима већа је шанса да ће развити отпорност.

Ипак, британски стручњаци кажу да је потребно још истраживања како би се утврдило идеално трајање терапије антибиотика, које би могло да варира од појединца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво