Црна чоколада уместо фејслифтинга

Заштитна функција коже може се подстаћи активним супстанцама флавонолима, који се налазе у чоколади са високим садржајем какаоа, такозваној црној чоколади. Стручњаци, међутим, због дејства те намирнице на расположење, за сада, ипак, саветују умерену употребу.

Лекари лондонског Европског дерматолошког центра саветују својим клијентима да једу црну чоколаду, јер према резултатима њиховог најновијег истраживања та намирница успорава старење коже и штити је од дејства ултраљубичастих зрака.

Због дејства тих зрака ћелије коже губе природну еластичност, а могућа је и појава канцерогених промена, тврде научници.

Активне хемијске материје у чоколади - флаваноли - активирају заштитну функцију коже при чему долази до њеног подмлађивања.

Британски научници истичу да чоколада најефикасније делује на кожу лица.

Међутим, чоколада се, како су недавно утврдили научници Универзитета Кардиф, може довести у тесну везу са агресијом.

Научници су на основу посматрања 17.500 деце рођене 1970. године утврдили да су они који су у детињству свакоднево јели чоколаду касније окарактерисани као агресивни људи.

Научници су закључили да редовно конзумирање чоколаде у детињству повећава ризик од повећане агресије у зрелом узрасту.

Без обзира на то што истраживачи указују да су неопходна даља истраживања веза између конзумирања чоколаде и агресивности, експерти британске Федерације за храну и пића изразили су своје негодовање због таквих закључака.

Према њиховим речима, људско понашање одређују социјални фактори и никако не може да буде узроковано оним што појединци бирају да поједу.

Случај са чоколадом није, иначе, прво истраживање које потврђује везу између хране и расположења.

Експеримент из 2007. године је тако показао да импулсивност код деце може да зависи од боје намирница, преносе британска гласила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво