Нова вакцина против стрептокока

Стрептокока групе Б спада међу главне узрочнике инфекција крви и мозга новорођенчади. Вакцина коју развијају амерички научници могла би да смањи ризик од инфекције.

Експериментална вакцина коју развијају стручњаци с Медицинског факултета Универзитета у Питсбургу смањује ризик да труднице буду носиоци бактерије стрептококе групе Б, која спада међу главне узрочнике инфекција крви и мозга новорођенчади.

Стрептокока групе Б насељава вагину и доње регионе пробавног тракта од 15 до 40 одсто здравих жена у САД.

Та бактерија се разликује од стрептококе групе А, која уобичајено изазива инфекцију грла.

Због тога што стрептокока групе Б представља опасност за новорођенче током порођаја, труднице се рутински тестирају и оне код којих се та бактерија утврди, добијају интравенозно антибиотик током порођаја да би се заштитило дете, али та стратегија није баш савршена, упозорава Шерон Хилијер, из тима стручака са Универзитета у Питсбургу.

Као прво, не могу се све инфекције том бактеријом спречити антибиотицима а, осим тога, породиља мора да стигне у болницу доста брзо по отпочињању трудова да би могла да прими антибиотик.

Стрептокока групе Б изазива обољење код једног од 2.000 америчке новорођенчади. Од ње, такође, могу озбиљно да оболе и саме труднице, као и старије особе и одрасли који пате од неке хроничне болести.

Питсбуршки тим је истраживање обавио на 650 сексуално активних жена, старости од 18 до 40 година, које на почетку студије нису имале стрептококу групе Б ни у вагини ни у ректуму. Ниједна од њих није била трудна.

Половина од наведеног броја жена примила је вакцину против поменуте бактерије, док је друга половина примила плацебо вакцину.

После осамнаест месеци утврђено је да код жена које су примиле праву вакцину постоји за трећину мања вероватноћа да носе стрептококу групе Б у вагини и за око 43 одсто мања вероватноћа да је имају у цревима.

Хилиерова признаје да је корист од поменуте вакцине скромна, али довољна да америчкој влади и фармацеутској индустрији укаже како постоји могућност да се развије и ефикаснија вакцина против стрептококе групе Б.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво