Јога уместо антидепресива?

Особе које пате од депресије уместо да узимају антидепресиве могу да вежбају јогу. На тај начин долази до знатног смањења симптома без ефеката који се јављају при употреби лекова, тврде амерички стручњаци.

Јога уместо антидепресива? Јога уместо антидепресива?

Истраживање које су спровели амерички научници потврдило је да јога и вежбе дисања помажу особама које не узимају антидепресиве, као и онима који редовно узимају преписану дозу антидепресива, али без очекиваних резултата, истакао је аутор истраживања Крис Стритер, професор Универзитета у Бостону.

Око 40 одсто особа које пате од тешке депресије узимањем антидепресива не постигне потпуну ремисију болести. Јога се може користити као алтернатива или додатак фармаколошким трапијама, закључак је Стритеровог тима.

Током истраживања, особе с тешком депресијом биле су подељене у две групе. Учесници прве групе узимали су велику дозу антидепресива и имали три 90-минутна часа јоге недељно с тим што су додатно изводили јога положаје и код куће, док су у другој групи узимали малу дозу антидепресива и два пута недељно имали 90-минутни час уз додатно вежбање код куће.

У обе групе уочено је знатно смањење симптома депресије. Иако је већи број чланова групе с већом дозом антидепресива имао мање симптома, стручњаци верују да два часа седмично уз вежбање код куће значи и мање оптерећења, али да и даље даје ефективне резултате.

Лекови утичу на промену расположења, док се вежбањем јоге избегавају нежељени ефекти, као и интеракција лекова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво