„Чиготица“, савезник у борби против гојазности деце и младих

Према подацима Института за јавно здравље, свако треће дете у Србији има вишак килограма, а број гојазне деце стално је у порасту. После пола века лечења болести штитасте жлезде и гојазности одраслих, у Специјалној болници Чигота на Златибору, пре девет година покренули су и програм превенције и лечења гојазности деце и адолесцената. Кроз центар је до сада прошло 4.500 младих.

„Чиготица“, савезник у борби против гојазности деце и младих „Чиготица“, савезник у борби против гојазности деце и младих

Дан почињу уз јутарњу гимнастику. Следе потом шетње, вежбе у базену и сали, контролисани оброци, а у вечерњим сатима радионице у оквиру којих уче шта су добре, а шта лоше навике у исхрани. То је у најкраћем рецепт за тронедељни, мултидисциплинарни програм „Чиготице“, на коме је тренутно 63 деце и младих, узраста од 12 до 18 година.

Ратко Пејовић 15-годишњак из Краљева каже да је првог дана програма било тешко. „Јесте било тешко, требало се навићи, али полако. Кад је друштво с вама, кад се упознате, све је лакше и лакше“, прича Ратко.

Немања Бабић из Трстеника каже да је задовољан јер је смршао шест килограма. „Кад одем из 'Чиготе' наставићу и мој циљ је да се опет вратим, али не са овом килажом него са доста мање килограма“, открива своје планове овај 13-годишњак.

Охрабрени добрим резултатима, уз подршку стручног тима кога чине педијатри, ендокринолози, психолози, нутриционисти и професори физичке културе, полазници програма „Чиготица“, настоје да промене досадашње и усвоје нове, здраве животне стилове.

„Овде сам научио да треба здравије да живим, да се здравије храним и да се више крећем“, прича Марко Миљковић, 15-годишњак уз Ужица.

Теодора Ђорђевић 15-годишња Лозничанка признаје да готово није излазила из куће: „Кућа - школа, а овде је све другачије, све је живље и то ми баш прија. Потрудићу се да наставим и код куће овако“.

Милица Цвијовић, дијететичар и нутрициониста каже да су полазници програма научили да не смеју да прескачу оброке, да треба да смање унос слаткиша и грицкалица, да бирају здравије варијанте без шећера, да науче да читају етикете на сваком производу и, наравно, да једу разноврсно и умерено.

Резултат овог, медицински планираног индивидуалног приступа у лечењу гојазности свакако је смањење телесне масе, али и здравствених ризика које носи гојазност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво