„Фереро“ против студије да је палмино уље у „нутели“ канцерогено

Четрдесетчетири милијарде долара вредна индустрија производње палминог уља, која се налази под притиском у Европи након што су надлежни ставили то јестиво уље на листу канцерогених ризика, пронашла је снажног савезника – произвођача „нутеле“.

Компанија „Фереро“, најпознатија по призводњи популарног крем намаза, стала је у одбрану састојка, који неке прехрамбене компаније бојкотују. Италијански произвођач покренуо је рекламу кампању како би уверила јавност у безбедност „нутеле“, преноси Ројтерс.

Намаз од чоколаде и лешника, један од најпознатијих прехрамбених производа на свету, зависи од палминог уља за своју текстуру и дужину трајања. Друге замене, попут сунцокретовог уља, промениле би „карактер“ производа, кажу из „Ферера“.

„Прављење 'нутеле' без палминог уља дало би инфериорну замену за оригинал. Био би то корак уназад“, истакао је Винћенцо Тапела из „Ферера“.

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) саопштила је у мају да је палмино уље, на температурама вишим од 200 степени, канцерогеније од других биљних уља.

Детаљно истраживање наручила је Европска комисија 2014. године, након истраживања које је ЕФСА спровела годину дана пре тога.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво