Доктори, поново, апелују да се уши не чисте штапићима

Америчка академија за оториноларингологију ажурирала је савете за одржавање хигијене ушију и још једном апеловала на људе да не чисте уши штапићима.

Препоруке објављене у подужем тексту у часопису Otolaryngology-Head and Neck Surgery не садрже много новости, а закључак који се изводи из њих остао је исти као и раније и укратко би могао да се протумачи: „Престаните да чистите уши штапићима!“

Церумен је жућкаста материја која се излучује у ушним каналима и која их чини маснијим и еластичнијим. Својим мирисом одбија инсекте и за себе везује честице прљавштине. Осим тога, пружа и одређену заштиту против бактерија и гљивица.

Код већине људи тело се без проблема решава вишка церумена, постепено га избацујући из увета. Међутим, код одређеног броја људи може доћи до нагомилавања церумена, што доводи до слабијег слуха, а може имати и озбиљније последице.

Око 10 одсто деце и пет одсто одраслих пате од тог проблема.

У извештају се истиче да уши не треба много чистити и да се у њих нипошто не стављају предмети попут штапића са ватом јер се њима врло лако може додатно погоршати стање.

Уколико неко има проблема са вишком церумена, треба да оде код лекара и да не покушава сам да решава проблем, зато што је у питању деликатан орган који се лако може оштетити.

Доктори могу да одстране вишак церумена било испирањем увета млаком водом или физиолошким раствором, било механички помоћу посебних инструмената.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво