Храном против грипа

Заштита од вируса грипа постиже се вакцинацијом, али и избор хране током епидемије може имати важну улогу. Стручњаци указују на намирнице којима се може оснажити имуни систем како би одолео нападу вируса.

Грип је сезонско обољење првенствено респираторних органа изазвано вирусом. Сезона грипа почиње средином јесени и траје до првих дана пролећа.

Симптоми се појављују неколико дана након контакта са вирусом и најчешће укључују повишену температуру, кашаљ, болове у грлу, али и целом телу, зачепљен нос, главобоље, грозницу и општу слабост.

Највећи број оболелих од сезонског гипа опорави се за седам, највише 14 дана.

Међутим, код старијих особа, деце и пацијената са ослабљеним имунитетом могуће су компликације попут упале плућа, бронхитиса или интензивнији симптоми.

Најбољи начин да се заштитимо од грипа је вакцинација. Експерти кажу да би било добро помоћи имуном систему како би се организам лакше бранио од вируса. Јак имуни систем и у случају да се разболимо пре ће се изборити са вирусом грипа.

Један од кључних фактора у одржавању одбрамбених снага организма у добром стању је исхрана.

Фармаколог са Универзитета у Филаделфији Ара Дер Мардеросиан нагласила је да одређене намирнице могу побољшати стање имунитета.

Иако месо није на списку најздравијих намирница, оно садржи протеине који се разлажу на неопходне амино-киселине. Међутим, ту није на одмет бити опрезан при избору одговарајуће врсте меса.

Добродошло је месо са нижим садржајем засићених масноћа, а више омега-3 масним киселинама попут рибе, пилетине, ћуретине и пачетине. Мале количине говедине неће направити превелику „штету" упркос високом садржају нездравих засићених масти.

Један од важних састојака меса је минерал цинк због којег би ту намирницу требало уврстити на листу за борбу потив грипа.

Минерали и витамини зајачи имунитет

Поврће је више него корисно када је у питању јачање имунитета, јер садржи велике количине антиоксиданаса попут бета каротена, лутеина, ликопена и селена.

Они којима не смета мирис црног и белог лука, снабдеће организам антибактеријским и антивирусним материјама.

Стручњаци све чешће указују на моћна стимулативна својства на имуни систем неких врста печурака. Печурке садрже више важних витамина и минерала, а док натријума има веома мало, масноће и холестерола у овој намирници нема уопште.

Цитруси су добар извор витамина Ц, али и дијеталних влакана, те у сезони грипа не треба штедети приликом куповине овог воћа.

Као и други млечни производи, у јогурту има калцијума и витамина Д. Живе, активне културе, то јест корисне бактерије, помажу дигестивном тракту и јачају имуни систем, зато је боље изабрати јогурт на којем је назначено да их садржи.

Воћни јогурти најчешће имају велику количину непотребног шећера па стручњаци препоручују прављење таквих посластица код куће од свежег воћа и јогурта.

Тегобе изазване болом у грлу, потврдили су сада и стручњаци, ублажиће топла пилећа супа или супа од поврћа.

Ипак, здрава исхрана је само један од фактора који имуни систем чине јаким. Од изузетне важности за здравствено стање су и довољно сна, течности, редовне физичке активности, а што се тиче конзумирања алкохола и цигарета, уколико потпуно одрицање није могуће, добро би било макар смањити количину.

Стручњаци саветују вакцинацију и особа које имају јак имуни систем како би се организам лакше одбранио од најезде вируса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво