Виљушка и зуби у хармонији

Обољења зуба и десни могу се спречити једноставним, не тако радикалним „дотеривањем" јеловника, тврде стручњаци. Будући да истраживања потврђују постојање веза између оралног здравља и системских обољења, здрави зуби су основа дуговечности.

Резултати истраживања показују да добар одабир намирница може заштитити зубе од карјеса и десни од разних упала, а тиме и важне органе попут срца.

Карјес се јавља када је чврсти слој зуба разорен киселим материјама које потичу од бактерија које се налазе у усној дупљи, али и саме хране.

Неке намирнице или њихова комбинација могу се довести у везу са повећаним бројем бактерија које изазивају појаву карјеса.

Иако сиромашна исхрана не доводи нужно до пародонтозе, многи истраживачи верују да то обољење напредује брже и код пацијената који не уносе довољно неопходних минералних материја и витамина.

Ослабљен имунитет и болести зуба 

Пародонтоза је болест која напада десни, то јест ткиво око зуба, и водећи је узрочник испадања зуба код одраслих особа.

Лоша исхрана утиче на цео имуни систем, а тиме ствара повољне услове за бројне поремећаје у организму.

Истраживања су потврдила да су особе са ослабљеним инунитетом подложније болестима зуба и десни. Осим тога, новије студије потврдиле су постојање веза између оралног здравља и системских обољења, попут дијабетеса и болести кардиоваскуларног система.

Многи нутриционисти деле храну у четири основне групе намирница - воће и поврће, хлебови и житарице, млеко и млечни производи и месо, пилетину, рибу и махунарке.

Дијета која елиминише било коју (или више) од наведених група довешће до недостатка неких витаминских и минералних материја.   

Умереност и разноврсност

Разноврсне намирнице у оквиру добро избалансиране исхране не само да ће побољшати стање здравља зуба, већ ће „појачан" унос влакана и витамина смањити ризик и од развоја низа других обољења.

Добро избалансирану исхрану карактеришу умереност и разноврсна храна.

Најбоља природна заштита зуба и десни је пљувачка, а добром оралном здрављу доприноси и унос довољних количина течности. У случају сувих уста неопходно је подстаћи лучење пљувачке, за шта је најбоље потражити савет зубара.

Додатан опрез неопходан је са намирницама које теже да се „лепе" по зубима, непцу, деснима, али и да се „завуку" у слабо приступачне делове уста. Зато у широком луку треба избегавати грицкалице које су мекане, слатке, „лепљиве" попут торти, бомбона и сушеног воћа.

Уместо тога корисно је определити се за храну која је „добра за зубе" - коштуњаво воће, свеже поврће, немасни јогурт и сир.

Угљени хидрати попут разних врста кекса, колачића и чипсева никако не би смели да се једу ван оброка.

Комбинације хране неутралишу киселине у устима и спречавају пропадање зуба.

Сваки пут када храна доспе у уста ствара се средина која погодује развоју бактерија, тако да је пречесто и претерано узимање хране једнако опасно као и неухрањеност или лош избор намирница.

Резултати бројних студија показали су да су обољења уста и зуба у истом односу са претераним уносом хране као и обољења срца, гојазност, дијабетес и хипертензија.

Код старијих особа због недостатка неких зуба, бола или неправилног рада вилице може довести до избегавања неких животно важних намирница. У том случају треба потражити савет зубара, па и нутриционисте како би се спречио недостатак неопходних материја и појава бројних болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво