Батине „избијају" интелигенцију

Физичко кажњавање деце може се довести у везу са слабијим развојем менталних способности, тврди након вишедеценијског истраживања амерички лекар Мареј Строс.

Истраживач Мареј Строс из америчке савезне државе Њу Хемпшир провео је 40 година у проучавању утицаја физичког кажњавања деце на њихов мождани развој.

Деца која су редовно физички кажњавана, тачније, она која су добијала по „туру" или понеки шамар, мање су интелигентна него деца која о својим грешкама и несташлуцима разговарају са родитељима, тврди Строс.

Према његовим речима, разговор са децом, па чак и током првих неколико година живота, утиче на повећање можданих конекција и на когнитивни капацитет.

Што родитељ мање прибегава физичком кажњавању, то је вербална комуникација с дететом потребнија у његовом образовању и кориговању грешака у понашању.

Шамари и други видови батина представљају застрашујуће и стресне догађаје за децу који за последицу могу да имају когнитивни дефицит.

Што су батине присутније, то је развој менталне способности детета спорији, закључак је вишедеценијског истраживања доктора Мареја Строса.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво