Забрањено пушење - мање срчаних удара

Забрана пушења на јавним местима утиче на опадање броја срчаних удара до 36 процената, потврдила нова обимна студија спроведена на два континента. Стручњаци саветују општу забрана пушења на јавним местима.

Забрана пушења на јавним местима може да смањи учесаталост срчаних удара и до 36 процената, показала је нова студија, коју су спровели научници Универзитета Калифорнија у Сан Франциску.

Резултати истраживања поткрепљују став о корисности таквих забрана.

Наиме, студија позива на општу забрану дуванског дима на јавним местима и у затвореном простору, како би се спречили срчани удари и унапредило здравље становништва.

„Ово истраживање потврђује став да пасивно пушење може изазвати инфаркт. Зато је неопходно усвајање закона, као би се потпуно забранило пушење на свим јавним и радним местима", објаснио је Џејмс Лајтвуд, који је руководио истраживањем.

У студији, објављеној у медицинском журналу „Сиркјулејшн" (Circulation), обједињени су подаци 13 истраживања, која су извршена у САД, Канади и Европи, а које су за тему имале последице забране пушења.

Закључак је да чим се уведе забрана, осетно падне број забележених срчаних удара. Током прве године број случајева опадне 17 одсто, а у року од три године чак 36 одсто.

Према речима доктора Лајтвуда, резултати претходних студија не подударају се у потпуности, али ипак пружају уверљиве доказе да би закони, којима би се забранило пушење, могли да смање трошкове лечења на државном нивоу.

"Добро замишљени закони, којима се ограничава број места на којима је дозвољено пушење, могу знатно да смање број оваквих случајева и да имају позитиван ефекат на здравље популације", нагласио је Лајтвуд.

Јефтина, а ефикасна мера

Доктор Дејвид Гоф, стручњак Универзитета Вејк Форест у Северној Каролини, тврди да овакви закони могу да смање и трошкове лечења.

"Забрана пушења се намеће као решење које није скупо, а може да смањи учесталост инфаркта, а вероватно и других кардиоваскуларних обољења", објаснио је др Гоф.

Према наводима званичника Центра за контролу и превенцију болести у САД, дуготрајно излагање дуванском диму код одраслих непушача, може да увећа ризик од срчаних оболења за 25 до 30 процената.

Процењује се да је пасивно пушење узрок смрти 46.000 Американаца сваке године.

Пушење такође изазива више различитих врста рака, мождани удар, емфизем и хроничну опструктивну болест плућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво