Рак је болест сиромашних земаља

Иако се више од 65 одсто смртних случајева узрокованих раком региструје у земљама у развоју, оболелима у тим државама доступно је само пет одсто новца који се за ту сврху потроши у свету.

Тек двадесети део средстава намењених за лечење оболелих од рака доступан је земљама у развоју упркос чињеници да више од две трећине оних који умру од последица неке врсте рака у свету чине управо становници тих држава.

Према резултатима нове студије, око половине нових случајева рака региструје се баш у неразвијеним земљама.

На светском нивоу недостаје 217 милијарди долара неопходних за лечење болести за које се раније сматрало да су карактеристичне за богатије земље, тврде стручњаци компаније „Економист интелиџент јунит" (Economist Intelligence Unit).

Истраживање те америчке компаније показало је да ће трошкови овогодишњег лечења нових случајева нарасти и до 305 милијарди долара.

Такође, процењује се да ће 2020. године чак 16,8 милиона људи оболети од рака широм света, што је готово четири милиона више у односу на тренутни број оболелих.

Студију је објавила Фондација Ленса Армстронга, која је основана 1997. године са циљем да се избори да лечење рака постане  национални приоритет у САД, као и да помаже оболелима.

Фондација је од оснивања прикупила 310 милиона долара.

Ленс Армстронг и сам је боловао од рака, али је успео да се излечи, након чега је седам пута победио на „Тур д Франсу", најзначајнијој бициклистичкој трци у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво